במשך אלפי שנים נהגו להכין יוגורט בארצות הבלקן, ביוון ובתורכיה. אולם הכנתו המסחרית של היוגורט דנונה המוכר במתכונתו הנוכחית החלה רק לפני פחות ממאה שנים. עד לאותם ימים, כל משפחה ומשפחה הכינה מדי יום ויום את כמות היוגורט הנחוצה לשימוש היומי. שיטות ההכנה היו פשוטות למדי: בעלי חיים נקשרו לאבן גדולה, על גבם הועמסו כדי חלב ולאחר זמן רב של הליכה, נוצר היוגורט. כיום, יוגורט דנונה מיוצר במפעלי ענק חדישים ורחבי ידיים והוא משווק בכל רחבי העולם המערבי.
מדוע כדאי לאכול יוגורט?
לאחר שנים ארוכות של אכילת מזון מתועש ודל באבות מזון, התברר בשנים האחרונות כי אין מנוס מחזרה אל הטבע, אל אכילת מזון בריא ומזין. אולם חזרה אל הטבע אינה מתפרשת כחזרה אל עבודת השדה המפרכת והכנת יוגורט על גבי חמורים ושוורים. חזרה אל הטבע מתבטאת כיום בצריכת מאכלים מוכנים לאכילה העשויים בשיטות מודרניות ומתקדמות, המתבססות על מזון מצונן המגיע טרי וטעים אל מדפי המרכולים. אחד מהמאכלים הטבעיים ביותר והמזינים ביותר הוא יוגורט. כן, אותו יוגורט לבן ומזמין שאפשר כיום להשיגו בטעמיו הטבעיים המקוריים או בטעמים מתקתקים יותר. אפשר להשיג יוגורט מעורב בטעמי פירות, שוקולד, ווניל ובכל טעם מבוקש אחר. ליוגורט ערכים תזונתיים רבים שתקצר היריעה מלתאר אותם במאמר קצר זה.
מי המדען שטען שכדאי לאכול כל יום יוגורט?
עד תחילת המאה העשרים ידוע היה כי תושבי יוון, תורכיה וארצות הבלקן זוכים לאריכות ימים רבה יותר מאשר שכניהם בארצות אירופה האחרות, אולם עד אז הנושא לא נבדק מחקרית. בשנים הראשונות של המאה העשרים איליה מצ'יניקוב שהיה מיקרוביולוג רוסי (ממוצא יהודי, אם חייבים לחפש את הנקודה היהודית), בעל פרס נובל לפיזיולוגיה ולרפואה, גילה את הפקוציטוזה. הוא הבחין בהשפעתם של החיידקים ושל גורמים נוספים על המזון ועל השתלבותו בתאי הדם הלבנים. הוא הבחין בכך שההשפעה הטובה ביותר של החיידקים ושל שאר הגורמים הייתה דווקא של היוגורט. הוא בחן את תזונת תושבי ארצות הבלקן ובמיוחד התעניין בתזונת תושבי בולגריה, הידועים בתוחלת החיים הארוכה שלהם.
מה הייתה מסקנת מחקר הפקוציטוזה?
מצ'יניקוב טען כי החיידקים המצויים בחלב הם הגורמים להחמצתו ולהפיכתו ליוגורט. אותם חיידקים גורמים לשינויים לטובה בפעילות המעיים ומיטיבים עם כל מערכת העיכול. מסקנת מחקרו של מצ'יניקוב הייתה שכל אדם המעוניין לשמור על בריאות טובה ועל פעילות מעיים תקינה, רצוי שיצרוך יוגורט איכותי לפחות פעם ביום, אך עדיף לצרוך את היוגורט פעמיים ביום. מציניקוב היה הראשון שבדק את השפעת היוגורט על מערכת העיכול ועל פעילות המעיים, אך בכך לא הסתיימה חקירת הנושא. במהלך מאה השנים האחרונות נערכו מחקרים רבים בתחום צריכת יוגורט וגם המחקרים המודרניים האחרונים מוכיחים כי מצ'יניקוב צדק - אכילה יומית של יוגורט מאריכה חיים!
האם כדי להאריך ימים חובה לאכול רק יוגורט לבן טבעי?
החיידקים הטובים נמצאים בכל היוגורטים, הן ביוגורטים הלבנים-טבעיים והן ביוגורטים בעלי הטעמים השונים. תהליך הייצור של כל היוגורטים הוא זהה. ההבדל טמון בתהליך הסופי: כאשר מסתיים תהליך ייצור היוגורט, היוגורט הלבן נשלח לפס האריזה ואילו היוגורטים בעלי הטעמים והתוספות עוברים ייצור נוסף, בו מוסיפים ליוגורט טעמים שונים, כמו טעם שוקולד, טעם וניל, טעם תות, טעם תות-בננה ועוד. בפס ייצור אחר מוסיפים ליוגורט חתיכות פרי ובפס ייצור נוסף אורזים יוגורט לבן או יוגורט בטעמים ובאריזה קטנה נוספת אורזים תוספות כמו פצפוצי אורז, גרנולה, כדורוני שוקולד ועוד. מייד בסופו של תהליך הייצור והאריזה, נשלחים ארגזי היוגורט אל משאיות הקירור ומשם היישר אל מדפי המרכולים.