ריסוק גזם מבצעים לאחר שגוזמים צמחייה, כלומר, הצמחייה שנגזמה היא גזם, ויש לטפל בו "ולסלקו" בדרך כלשהיא.
כיום, ריסוק הגזם הינה הפעולה המומלצת והיעילה ביותר. הריסוק מתבצע באמצעות מרסקת גזם. בעבר הלא רחוק, היה נהוג לשרוף את הגזם, כיום זו עבירה על החוק, כיוון ששריפת הגזם פוגמת באיכות הסביבה. ריסוק גזם מצמצם באופן משמעותי את נפח הצמחייה, ושומר על איכות הסביבה.
יתרונות אקולוגיים לריסוק גזם
- מחזור וחיפוי קרקע: פיזור הגזם לאחר ריסוקו באדמה, פעולת החיפוי בריאה לאדמה ומחזירה אליה מינרלים, ובכך לא תזדקק לתוסף דישון.
- יצירת קומפוסט.
- דלק טבעי.
- פתרון מהיר לצמחייה שנגזמה ועומדת בצידי הדרך עד שיאספו אותה.
- חוסכת נסיעה של רכב כבד המזהם את הסביבה (רכב אשפה של העירייה), לצורך איסוף הגזם.
- פתרון לאוויר נקי, אין עוד צורך בשריפת הגזם.
- מניעת היווצרותם של סדקים בקרקע.
- צמצום התאדות המים מהקרקע.
חשוב לציין, שחיפוי הקרקע ברסק גזם, הינו חשוב מאוד, וזאת בשל כך, שישנן קרקעות רבות שאנו מכירים ורואים, שנעשו בצורה מלאכותית על ידי גינון, ולא בדרך טבעית. וצמחים שגדלים בסביבה מלאכותית זו, אינם צומחים בצורה הטבעית והנכונה להם. ריסוק גזם וחיפויו בקרקע כזו יחדיר אליה חומרים אורגנים, ויגרום לצמחיה לצמוח בצורה בריאה, טבעית ומוגנת יותר.
מהסיבה שגזם הינו עצים וענפים שנכרתו, עלים שנשרו, הוא נתפס כמאין פסולת שיש להשליכה. רבים מהאנשים מעדיפים להשליך את הגזם לאתרי פסולת. החיסרון הגדול הטמון בכך הוא שהגזם היננו דליק, ותופס שטח רב. לכן, חשוב להתייחס לעולם באופן ירוק יותר, ולבחור בשיטת רסק גזם, שבעצם ממחזרת את הגזם ומחזירה אותו כחיפוי אל הקרקע.
מרסקת הגזם הינה המכונה שמבצעת את פעולת הריסוק בפועל. ישנם שני סוגים של מרסקת גזם: סוג אחד בעל מנגנון פטישים שמבצעים את פעולת הגזם והסוג השני מצויד בלהב שמבצע את הריסוק. שני הסוגים יעילים, אם כי המרסקת גזם בעלת מנגנון הפטישים, ביכולתה לקצוץ מגוון רחב יותר של גזם.