תל-אביב: שבוע נוסף של חששות
שבוע נוסף של חששות ייפתח הבוקר בבורסה שברחוב אחד-העם. מדד ת"א 25, שסיים את השבוע שעבר בנסיגה של 5.7% על אף תיקון של 0.5% ביום המסחר האחרון, ינסה השבוע להתייצב באופן משמעותי מעל רמת ה-1,100 נקודות (גובהו הנוכחי 1,106.52 נקודות). מדד ת"א 100 ינסה להתייצב מעל רמת ה-1,000 נקודות (גובהו הנוכחי 1,001.23 נקודות). ועם זאת, כל אחד מגורמי הסיכון שמעוררים פחדים בקרב המשקיעים עלול לבדו להחזיר את המדדים לעומקים שמתחת לרמות התמיכה הפסיכולוגיות החשובות האלה.
גורמי הסיכון, כמובן, ממשיכים להיערם: אם השבוע שעבר עמד בסימן החשש המחודש מיוון, השבוע החששות מתפזרים לכיוונים נוספים. יוון תמשיך לרכז דאגה, אבל לאור נתוני האבטלה בארה"ב גם המצב בכלכלה הגדולה בתבל יגרום לנדודי שינה לא מעטים. לכך יש להוסיף שני גורמים מקומיים חשובים – סכנת השביתה הכללית ביום שני הקרוב, והאווירה המתלהמת סביב ההצעות לתקיפה באיראן.
מניית טבע הדואלית, שביום חמישי ננעלה בת"א עם עלייה של 5.2%, חוזרת אל הבורסה המקומית לאחר ימי מסחר מרתקים מעבר לים. לאחר עלייה של כ-5% בוול-סטריט ביום חמישי, רשמה ענקית התרופות הישראלית ירידה של כ-2% ביום שישי בבורסה שבניו-יורק. בסיכומו של דבר, עדיין מגיעה המניה בחזרה לת"א עם רוח גבית של פער ארביטראז' חיובי, שעומד על 0.7% (פער ארביטראז' חיובי משמעותו שמניית טבע ננעלה ביום שישי במסחר בוול-סטריט במחיר גבוה ב-0.7% מהמחיר שבו ננעלה ביום חמישי בת"א).
בזירת המט"ח עומד כעת הדולר על מחיר של 3.665 שקלים.
בעולם: שבוע ראשון של ירידות
לאחר אוקטובר ירוק, שבו כל השבועות הסתיימו בעליות בסיכום השבועי, נובמבר רשם דווקא פתיחה אדומה: שבוע המסחר הראשון של החודש ננעל ביום שישי בירידות שערים בוול-סטריט ובמרבית בורסות העולם. מדד ה-S&P 500 רשם נסיגה של 2.5%, בעוד הנאסד"ק מסתפק בירידה של 1.9%.
באירופה רשם מדד הפוטסי הבריטי ירידה של 3.1%, בזמן שהדאקס הגרמני צונח לא פחות מ-6% בשבוע החולף. מרית המדדים רשמו ירידות מתונות בלבד ביום שישי, שבו לא התקיים מן הסתם מסחר כאן בישראל.
הימים הקרובים יהיו רצופים בפרסומים והודעות לגבי המדיניות המאקרו-כלכלית בעולם. תוכנית החילוץ לכלכלת יוון הכושלת תמשיך לעמוד במוקד תשומת לב המשקיעים, אך לא רק: שר האוצר הצרפתי, למשל, הפתיע אמש עם הצהרה כי צרפת מכינה תקציב שאפתני לשנת 2012, שיקטין את הגירעון התקציבי ב-20% לשנה הקרובה. בארה"ב מתפרסמים ידיעות לפיהם המפלגה הדמוקרטית והמפלגה הרפובליקנית הגיעו להסכמה משלהם לגבי המתווה להורדת הגירעון. ידיעות גם ממשיכות להתפרסם מכינוס מדינות ה-G20.
ביום שישי לפני תחילת המסחר, פורסם הנתון המאקרו-כלכלי החשוב ביותר לשבוע החולף – נתון האבטלה בארה"ב. אף שהדו"ח מעיד על ירידה בלתי צפוייה באבטלה לרמה של 9%, נחשב הדו"ח לאכזבה לא קטנה. ראשית, מפני שהדו"ח מעיד על מספר קטן מהצפוי של משרות חדשות שנוצרו בחודש אוקטובר – רק 80 אלף משרות חדשות, בעוד האנליסטים ציפו ל-90 אלף משרות חדשות. שנית, מפני ששיעור האבטלה ירד בעיקר מסיבות טכניות – גדל מספרם של האמריקאים המתייאשים ומפסיקים לחפש עבודה, ומכיוון שאלו יוצאים מהסטטיסטיקה שיעור האבטלה יורד. נתוני האבטלה שפורסמו אמש כללו גם תיקון כלפי מעלה של מספר המשרות החדשות שנוצרו בספטמבר ובאוגוסט.
הנפט המשיך לטפס גם השבוע, מזה השבוע החמישי ברציפות. זהו רצף העליות השבועיות הארוך ביותר שרשם הנפט בשנתיים האחרונות. מחירה של חבית נפט עלה באחוז בודד השבוע, 0.2% מתוכו ביום שישי, אז ננעל המחיר על 94.26 דולר. גם מחירי הזהב רשמו עליות השבוע, ואונקיית זהב חזרה כעת להיסחר בגבהים שמעל 1,760 דולר. מי שישקיע באופציות בינאריות ויחזה עליות או ירידות של הנפט והזהב יכול זכות בתשואה גבוהה מאוד.
כדאי לשים לב השבוע: האם יוון תמשיך להפיל את היורו?
בורסות אירופה רשמו השבוע ירידות, לאחר התפוגגות האופוריה בדבר תוכנית החילוץ היווני. אבל הבורסות והמדדים לא היו היחידים שחוו את אותה ירידה: גם היורו, המטבע המשותף של אירופה המתאחדת, היה שותף השבוע לנפילות.
2.5% איבד השבוע המטבע האירופי אל מול עמיתו האמריקני, והוא נסחר כעת בתמורה ל-1.3792 דולר. בנקודת השפל, ב-1 לנובמבר, ירד היורו עד ל-1.3609 דולר. המשקיעים כנראה בורחים אל הדולר בתור מקום מקלט, והמטבע האמריקני גם רשם השבוע עלייה של 3.2% למול הין היפני, והוא נסחר כעת בתמורה ל-78.24 ין.
(כל הנכסים המוזכרים בסקירה מהווים נכסי בסיס לאופציות דיגיטליות באתר easytrade. אתם מוזמנים לסחור באתר ולהרוויח עד 85% תשואה, עם פקיעות מדי חמש דקות).