הטיפול במחלת חניכיים מהווה את אחת הבעיות המרכזיות בתחום בריאות השן וחלל הפה וגורם מרכזי שישלהתחשב בו בטיפולי שיניים, מאחר שקרוב ל-90 אחוזים מהאוכלוסייה הבוגרת בעולם המערבי סובליםממחלת חניכיים.
ללא טיפול במחלת חניכיים, לא ניתן לשמור על היבטים אחרים של בריאות חלל הפה, והמחלה עלולה להביאלתופעות דוגמת נסיגת חניכיים ובהמשך גם אובדן שיניים. מחלות החניכיים מהוות גורם ראשון במעלהלאובדן שיניים בקרב אנשים מעל גיל 40.
מחלות החניכיים נגרמות כתוצאה מהיווצרותה של שכבת חיידקים על השן, הנקראת פלאק ומפרישה חומריםרעילים הגורמים לרקבון השן ולדלקת בחניכיים. הדלקת מתפתחתתחתשכבת האבנית וגורמת לנסיגתחניכיים או להיווצרות כיסי חניכיים.
טיפול במחלת חניכיים צריך להיעשות במרפאת שיניים על ידי רופא שיניים ושיננית. מומלץ לעבור טיפולשל הסרת אבנית אחת לשלושה עד ארבעה חודשים. במקרים שנוצרו כיסי חניכיים עמוקים, יש צורך בטיפוליסודי יותר הנקרא הקצעת שורשים או ניתוח חניכיים פתוח.
טיפול של הקצעת שורשים מתבצע תחת הרדמה מקומית, והוא כולל טיפול ניקוי שורש השן משכבות של חיידקיםואבנית באמצעות מכשירים חדים החודרים במרווח שבין השן והחניכיים.
טיפול של הקצעת שורשים ניתן לבצע רק לאחר הסרת האבנית מעל קו החניכיים ולאחר תקופה קצרה של הכנהמצד המטופל, הכוללת הקפדה על צחצוח נכון. יעילותו של טיפול הקצעת שורשים באה לידי ביטוי בעובדהשבמקרים רבים היא חוסכת את הצורך בניתוח חניכיים.
גורם נוסף התורם להיווצרות מחלת חניכיים הוא העישון, וזאת משום שהעישון מביא להצרת כלי הדם ובכךמפחית את אספקת הדם לחניכיים. משום כך, בעת טיפול במחלת חניכיים, מומלץ למטופל להפסיק לעשןלפחות עד לסיום טיפול חניכיים ו/או השתלת שיניים.
גם מתח נפשי משפיע לרעה על יכולות הגוף להתמודד עם מחלות בכלל, והדבר כולל גם התמודדות עם מחלותבחלל הפה וכן היכולת להתמודד עם טיפול במחלת חניכיים.
טיפול במחלת חניכיים הינו בעל חשיבות החורגת מהתחום של היגיינת חלל הפה. הזיהום הנוצר על ידישכבת החיידקים בשיניים ובחניכיים עלול לחדור למחזור הדם ולגרום לזיהומים בשאר חלקי הגוף.
מחקרים מראים כי מחלת חניכיים חמורה עלולה להגביר את הסיכויים ללקות במחלת לב, להחרפת מחלתהסוכרת אצל אלה החולים בה, למחלות בדרכי הנשימה או להביא ללידה מוקדמת אצל נשים בהריון. על פימחקרים שנעשו, 75 אחוז מהחולים במחלות חניכיים מתקדמות הנמצאים מתחת לגיל 50, מפתחים גם מחלתלב.
בעיה נוספת בתחום בריאות השן היא חריקת שיניים. זהו מצב בו אדם מחכך את שיניו אלה באלה באופן לאמודע, בעיקר בעת שינה. חריקת שיניים מביאה לשחיקה הדרגתית וחמורה של השיניים, כאב ראש וכאביםבלסתות.
הגורם לחריקת שיניים אינו ידוע, אך מעריכים שמתח נפשי מחריף את הבעיה וישנה גם השערה בדבר קיומושל גורם גנטי הגורם לבעיה לעבור בתוך המשפחה בחלק מהמקרים. למרות שאין פיתרון המפסיק את הבעיה,קיים טיפול המפחית את הנזק לשיניים באמצעות הרכבת סד דמוי פרסה על הלסת העליונה. הסד מהוה בולםזעזועים הסופג את כח החריקה, ובכך מופחת קצב שחיקת השיניים.