פרוסטטה מוגדלת נוצרת בשל הזדקנות, זוהי תופעה נפוצה אצל גברים בלבד. אנשי רפואה קוראים למחלה זו גידול שפירי של הפרוסטטה.
במשך תהליך ההתבגרות אצל גברים, עוברת הפרוסטטה שני מצבי גדילה. ראשית, בגיל ההתבגרות מכפילה הפרוסטטה את גודלה, לאחר מכן בסביבות גיל 25 ממשיכה הפרוסטטה לתפוח ובמקרים מסוימים מסתיים תהליך הגדילה בגיל מבוגר ומייצר גידול שפיר של הפרוסטטה. במהלך חייו של הגבר הפרוסטטה גדלה ולרוב אינה יוצרת בעיות כלשהם. הבעיות אינן צצות בגיל צעיר ומרבית אנשים הסובלים מפרוסטטה מוגדלת גילם מעל 80, אם כי קיימים מקרים בהם הבעיה מתעוררת בסביבות גיל ה-50.
תהליך הגידול
בזמן שהפרוסטטה גדלה, ישנה רקמה שעוטפת אותה ומונעת את התפשטותה. הדבר גורם לפרוסטטה להלחץ אל חור השופכה מה שגורם לדופן שלפוחית עבה ומגורה. בעקבות זאת, שלפוחית השתן יוצרת לחץ גם כאשר יש כמות מזערית של שתן וגורמת לצורך מיידי בהטלת שתן. עלול להיווצר מצב של החלשות שרירי השלפוחית עד להפסקה מלאה של תפקודה והעדר יכולת הטלת שתן.
התסמינים
קיימים סימפטומים רבים ומגוונים המעידים על פרוסטטה מוגדלת מרביתם נקשרים בצורה זו או אחרת לקשיים בהטלת השתן. להלן, מספר תסמינים שכיחים העלולים להופיע בעת גידול שפיר של פרוסטטה:
זרם שתן חלש ולא רציף.
הרגשה עזה ודחופה להטלת שתן ואף דליפה בלתי נשלטת.
הטלת שתן לעיתים תכופות לרבות בשעות הלילה.
אין כל קשר בין גודל הפרוסטטה לבין חומרת הסימפטומים, ישנם גברים אשר הפרוסטטה מוגדלת במידה מועטה באופן יחסי לסימפטומים מהם הם סובלים ולהפך, ישנם גברים שהפרוסטטה אינה מוגדלת משמעותית אך התסמינים שהם סובלים מהם קשים במיוחד. במקרים מסוימים גידול שפירי של הפרוסטטה מתגלה רק כאשר מתעוררת באופן פתאומי ומלא אי יכולת להטיל שתן.
מצבים אלו קורים בדרך כלל בעת לקיחת תרופות ללא מרשם רופא. קשיים בהטלת שתן וחסימה חלקית יכולים להגרם ממזג אוויר, שתיית אלכוהול והיעדר בפעילות גופנית. רצוי לגשת לקבל סיוע רפואי כשמתעוררות בעיות במתן שתן. במרבית המקרים הסימפטומים מצביעים על גידול שפירי של הפרוסטטה אם כי ישנם מקרים שהתסמינים עשויים להעיד על בעיה חמורה יותר כגון: סרטן הערמונית.
הזנחה
ערמונית מוגדלת עלולה ליצור בעיות עתידיות קשות לרבות חוסר יכולת במתן שתן ולחץ על השלפוחית, דבר שעלול לגרום לזיהום בשל חוסר הטלת שתן והשארות הפסולת בגוף. כמו כן, עלולות להתעורר גם בעיות בכליות, בריחת שתן ואבנים בשלפוחית.
הסיבות למחלה
אין מידע לגבי מקורה של המחלה, אך המחלה היתה מוכרת בקרב גברים מבוגרים יותר. במשך חייו של גבר גופו מייצר את הורמון הטסטוסטרון ואת הורמון אסטרוגן הנשי, אם כי בכמות מזערית. בתהליך ההזדקנות כמות ייצור ההורמון הגברי יורדת וכמות ההורמון הנשי עולה. ישנה סברה שגידול שפירי של הפרוסטטה קורה כאשר כמות ההורמון הנשי מגביר את פעילותם של גידול תאים. ישנה הנחה נוספת הסבורה כי גידול שפירי בפרוסטטה מתפתח בעקבות פקודות שמקבלים התאים בשלבי החיים המוקדמים. על פי סברה זו, התאים של הפרוסטטה שהתעוררו מחדש מעבירים מסר לתאים אחרים בפרוסטטה, אשר מנחים אותם לגדול והופכים אותה רגישה להורמונים.
|