חיזוק מבנים מתקדם הוא מונח המשמש בהנדסת בניין, כלומר: להפוך מבנה קיים למבנה עמיד בפני רעידות אדמה ופעילויות סיסמיות אחרות. רעידת אדמה, המכונה גם פעילות סיסמית, הוא תהליך שבו מבנה קיים יכול לשרוד כנגד תזוזות רעידת אדמה, תנועה של כדור הארץ, והאדמה הסטה במקרה של רעידת אדמה. בעבר, לפני החלת חוק תמ"א 38 לחיזוק מבנים בישראל, בניינים אשר בנייתם בוצעה עד 1980, נבנו ללא תשומת לב מספקת ולא ניתנה הדעת לפרטים חשובים כמו הגנה מפני נזקי רעידת אדמה. לאחר הכרה בצורך הזה, תוך הבנה כי מיקומה הגיאוגרפי של ישראל (על קו התפר של השבר הסורי אפריקאי) הוא קריטי ומחייב תשובה הולמת ובטוחה כנגד פעילות סיסמית, הוכר היטב הצורך להתגונן בפני רעידות אדמה ואף עוגן בחוק.
מהו חוק תמ"א 38 ?
למעשה אלו הם תהליכי בניה בישראל שעוגנו בחוק ממשלתי בשנת 2005 להתמודדות בפני רעידות אדמה, והם עוסקים בעיקר בכללים אשר יסייעו לשיפוץ מבנים לא בטיחותיים אשר בנייתם התבצעה לפני 1980, ואשר לא עומדים בתקנים המחמירים החדשים אשר מחייבים מתן פתרון לעמידות בניינים כנגד רעידות אדמה. כמו כן החוק נותן מענה לפתרון המחלוקות בין דיירי הבניין אשר אמורים לתת הסכמתם לכך, וזאת באופן חוקי. כמו כן החוק מתייחס להתנהלות החוקית בין הדיירים לקבלן המבצע ולהליכים משפטיים רבים נוספים. מאחר וזהו חוק ממשלתי כל הקבלנים מחויבים לפעול על פיו. בכדי ליישם את התוכנית, כאשר רוצים חיזוק מבנים קיימים או שיפוץ מבנים, יש צורך בהסכמת דיירי הבניין. בהתאם לתיקון לחוק המקרקעין יש לקבל הסכמת שני שליש מבעלי הדירות של הבניין ואין צורך בהסכמה כללית של כלל הדיירים.
תמריצי בנייה בתמ"א 38
בנוסף לחיזוק מבנים החוק נותן תשובה הולמת גם לשיפור ולשדרוג הבניינים, במיוחד כאשר מדובר בבניינים ישנים. התוספות המאושרות מביאות לשיפור איכות חיי הדיירים ומעלות את ערך הנכס. כך לדוגמא אפשר להוסיף מעלית לבניין, שיפוץ הגינה וחדרי האשפה, מרפסת לכל דירה, תוספת של חנייה, חדר ממ"ד, מתן זכויות בניה למבנה על הגג או לבניית דירות נוספות ועוד. מתן זכויות בנייה נוספות אלו אותם מאשרת הוועדה לתכנון ובניה, ניתנים לבעלי הדירות בבניין, בכדי לעודד אותם לתת הסכמתם לביצוע חיזוק המבנה. בנוסף לתמריצי הבנייה חוקק בשנת 2008 התיקון לחוק מיסוי מקרקעין אשר מעניק הטבות במקרים מסוימים ממס שבח, והטבות נוספות.