כינוס נכסים זהו תהליך המגובה על ידי מערכת בתי המשפט ולו תוקף של צו עשה. בתהליך של כינוס נכסים רשאי איש המקצוע שנקרא, כונס נכסים, לקחת בעלות על נכס, על רכב או על כל רכוש של אדם פרטי או של חברה אשר להם חובות שאין הם מסוגלים לפרוע בעצמם. כונס הנכסים אחראי על מכירת הרכוש או הנכס שהוא כנס ועל החזרת החוב לגוף הזוכה ובכך פותר כונס הנכסים את בעל החוב מהחוב שלו, בעל כורחו.
במערכת המשפט בישראל ישנם שלושה תהליכים שנכנסים תחת ההגדרה של כינוס נכסים. התהליך הראשון נוגע לסעד זמני, בו "שומר" הכונס על הנכסים עד לפריעת החוב על ידי החייב. התהליך השני נוגע למינוי כונס דרך הוצאה לפועל, עבור חייב שנפתחו עבורו תיקים בהוצאה לפועל. התהליך השלישי נוגע לדיני חברות ולענייני שעבוד צף.
סעד זמני
כונס נכסים אשר מונה לטובת תהליך של סעד זמני אמור לקבל לידיו את האחריות ל"שמירה" על נכסיו של בעל החוב עד שזה ייפרע את החוב בעצמו, בתוך מסגרת הזמן שנקבעה על ידי בית המשפט.
בתהליך זה אין כונס הנכסים מבצע מכירה של הנכס, הוא רק מוודא שהנכס לא יועבר יד ולא "יוברח" על ידי בעל החוב לבעלות אחרת, כדי להבטיח שבמידה וזה לא ייפרע את חובו כהלכה, תהיה באפשרותם לממש את הנכס ולמוכרו לטובת חיסול החוב.
הוצאה לפועל
אדם אשר נקבע לו לשלם את חובו במועד מסוים ואשר עבר מועד פירעון החוב המיועד ואין הוא מעוניין או מסוגל לפרוע אותו, יכול לקבל של כינוס נכסים מבית ההוצאה לפועל בישראל ובכל בעצם הוא מאבד את זכויותיו על נכסיו, באופן כפוי ושרירותי.
במצב כזה רשאי כונס הנכסים למכור את הנכס ולחסל בכך את חובותיו של החייב, מבלי לייתן לו עוד הזדמנויות לנסות לפרוע את החוב בדרכים אחרות.
דיני חברות
כינוס נכסים הנוגע לדיני חברות, נוגע בתחום של שעבוד צף של ניירות ערך קיימים והחזרת החוב בהסדרים ספציפיים.