משטרת ישראל מנהלת שני מאגרי מידע הנוגעים להליכים פליליים והם המרשם הפלילי והרישום המשטרתי. במרשם הפלילי נרשמות הרשעות של בתי משפט ובתי דין של עבירות שונות, צווים והחלטות נוספות של בתי המשפט. הרישום הפלילי, לעומת זאת, כולל רישומים של המשטרה בדבר חקירות תלויות כמו גם רישום של תיקים שממתינים לבירור ותיקי חקירה שנסגרו מחוסר ראיות או מחוסר עניין לציבור.
מאגר המרשם הפלילי ומאגר הרישום המשטרתי- מה ההבדל?
קיים הבדל משמעותי בין מאגרי המידע הללו. אז מהן למעשה ההשלכות של הרישומים במאגרים אלה? במאגר המרשם הפלילי נכללים רישומים של הליכים שהסתיימו והוגש נגדם כתב אישום, בעוד שברישום המשטרתי נכללים רישומים של המשטרה בדבר תיקים שלא הוגש נגדם כתב אישום והם נסגרו בפרקליטות או במשטרה. בנוסף לאלה, ברישום המשטרתי מופיעים תיקים פתוחים, שטרם הוכרע עניינם בבית המשפט. הרשעות פליליות שרלוונטיות להוצאת "תעודת יושר" ושיכולות להשפיע על קבלה לתחומי עיסוק שונים נרשמות אך ורק במאגר המרשם הפלילי, ולא ברישום המשטרתי ולכן קיימת חשיבות רבה במחיקן.
שם טוב כשמן טוב
כל אדם נדרש לשמור על שמו הטוב ולכן באם קיים רישום פלילי נגד אדם הוא עשוי להתקשות במציאת תעסוקה. קיימים מספר מסלולים אפשריים לביצוע מחיקת רישום פלילי : הראשון מטופל במחלקת התביעות במשטרה והשני בפרקליטות.
כל מי שמחזיק ברישום פלילי נדרש לפנות בהקדם למשרד עורכי דין בתחום הפלילי שיוכל לייעץ לו, לייצג אותו ולהגדיר את דרכי הפעולה הרצויים שיסייעו למחיקת הרישום. עורך הדין יבחן את התיק ואת ההליך הפלילי ויגבש את התכנית הטובה עבור המקרה. במקרה שהוגשה בקשה לפרקליטות, תבחן האפשרות לסגור את התיק ולמחוק את הרישום פלילי כאשר נמצאו אחת מהעילות הבאות: חוסר אשמה, חוסר ראיות או חוסר עניין לציבור. לאחר קבלת ההודעה על סגירת התיק ועל מחיקת הרישום הפלילי, יש להגישה לגורמים המתאימים. בשלב זה, מומלץ לפנות לעורך דין פלילי שמתמחה בתחום זה ושיוכל לטפל בנושא בצורה יסודית ומקצועית.
מעבר לכך, בסמכותו של נשיא המדינה להעניק חנינה לעבריינים ולהקל בעונשם. בסמכותו של נשיא המדינה לקצר או לבטל את תקופות ההתיישנות ואת תקופות המחיקה החלות על הרשעה פלילית. מומלץ לכן לפנות לעורך דין מתמחה בפלילים ולפרוס בפניו את עניינכם. עורך הדין יגיש את הבקשה לנשיא המדינה וינסה לשכנעו למחוק את הרישום הפלילי.