השאלות המרכזיות שמעסיקות את המתעניינים בספורט שיקומי הן: מתי כדאי להתאמן בספורט שיקומי ומהי התרומה למטופל? למי אופני ידיים מיועדות ובמה הן מועילות? כל התשובות - במאמר הבא.
ייעודו של הספורט השיקומי הוא לסייע למטופל לשפר את התפקוד היומיומי (ADL), איכות חייו ואף את שילובו בחברה. בדרך של שיקום גופני, אדם שנפצע או נפגע יכול ללמוד כיצד ביכולתו להשתמש בגוף לנוכח התנאים הקיימים ולממש את יכולותיו. חשוב לציין שניתן לממש את מקסימום הפוטנציאל על אף המגבלות שמגיעות לאחר כל פגיעה. הפעילות הגופנית משותפת גם לספורט טיפולי וגם לספורט שיקומי, והיא עוזרת לילדים ומבוגרים לחיות עם פציעות ולשפר את היכולות הקיימות.
לאחר פציעה שגוררת פרוצדורות רפואיות ופיזיותרפיה, השלב הבא באופן טבעי הוא ספורט שיקומי. באמצעות הספורט, המטופל יכול להיכנס בחזרה לעולמו הקודם ולהגיח אל העולם החיצוני שמאחורי קירות המרכז הרפואי. תכליתו של התהליך היא להשיב למטופל את הביטחון בגוף וביכולות שלו (או לגרום לביטחון חדש בגוף), ולשקם את היכולות של הגוף והנפש.
ישנם אנשים עם סוגים שונים של פציעות שיכולים להיעזר בספורט שיקומי. לדוגמה, אדם שסובל מפריצת דיסק והוא עובד במשרד מול המחשב או אדם נוהג לרוץ אחת לשבוע ונפגע בברכו. גם במקרים אלה הספורט השיקומי מסוגל למנוע / להפחית את הסיכוי שהפציעה תחמיר או תחזור.
באילו מקרים נעזרו בספורט שיקומי?
- ילדים שנזקקו לאימון בספורט שיקומי הצליחו להתחבר מחדש לסביבה החברתית שלהם שכוללת באופן טבעי הרבה משחקים עם חברים.
- עבדתי עם שחקן כדורגל שהקריירה שלו הופסקה כתוצאה מפגיעת ראש, והוא גם סבל מדיכאון עקב כך. כחלק מהתהליך, הוא חזר לפעילות ספורטיבית שכללה הרבה פעילויות שהכדור נמצא במרכזן. השיקום שלו תפס תאוצה וכך גם הבנייה של חייו האישיים.
- בעקבות פציעה ברגלו של שחקן כדורסל מקצועי התבצע ניתוח. השחקן התחיל להתאמן באופני ידיים - במקביל לטיפולים הפיזיותרפים. בזכות האימון, הוא התמודד טוב יותר עם מצבו החדש ואף שמר על יכולותיו האירוביות.
כלי שיקומי שמשלב חוויה כיפית - אופני ידיים
אופני ידיים מהוות כלי שיקומי שמשפר יכולות סיבולת לב ריאה ומאמן את הגוף. יתרון נוסף הוא שהאימון מתבצע בטיול ורכיבה גם עם חברים ומשפחה בחיק הטבע. לאופני ידיים יש 3 גלגלים, וכוח הידיים הוא זה שמניע אותן. הבסיס רחב, ולכן ניתן לרכב על האופניים תוך שמירה על בטיחות ויציבות. ברכיבה על אופני ידיים אין מגבלות כמו התחשבות בדרישות לשיווי משקל / פגיעות הקשורות לגב, יציבות, גף תחתון וכדומה. לא צריך להגביל את הפעילות רק לאנשים שהם משותקי גפיים תחתונות, היות ויש ביטול של הפציעות והמגבלות הגופניות שלא מאפשרות ביצוע פעילויות גופניות אחרות.
בעזרת ספורט שיקומי ניתן להמשיך בצעדים לעבר השיקום, תפקוד יותר טוב בחיי היום-יום, שיפור בשילוב בחברה ובאיכות החיים.