בנייה ירוקה – שיחה עם יורם קראוס, מנכ"ל חברת SMS לניהול פרויקטים ופיקוח הנדסי, על עקרונות השיטה הישנה - חדשה, יתרונותיה, עלויות השיטה בהשוואה לבנייה רגילה ועוד כמה דברים שצריך לדעת על הטרנד החדש לפני שמחליטים להצטרף אליו. מאמר ראשון בסדרה.
- מהי בנייה ירוקה?
יורם קראוס: "בנייה ירוקה היא גישה כוללת לתכנון, בנייה ותפעול של מבני מגורים, משרדים או תעשייה, שבאה להשתמש במשאבים הטבעיים העומדים לרשותנו כדי ליצור מבנה נוח יותר לשימוש, כזה המתחשב במשאבי הטבע והסביבה וגם חסכני יותר בעלויות הישירות של תפעול המבנה, בהשוואה לבנייה רגילה. בנייה ירוקה שמה דגש על איכות החיים של דיירי המבנה והשתלבותו של המבנה בסביבה בצורה בריאה יותר, נקייה יותר וידידותית יותר הן לדיירים והן לסביבה. לבנייה הירוקה יש ארבע מטרות, ששילובן יחד הן אבני היסוד של השיטה: 1. שימור משאבים טבעיים, 2. הקטנת הפגיעה בסביבה, 3. הגדלת היעילות האנרגטית של הבית 4. שיפור איכות האוויר (בתוך הבית ומחוצה לו). כאשר לכל מטרה יש את האמצעים והכלים להשגתה, כגון: בידוד תרמי יעיל, תכנון נכון של המבנה יחסית לסביבה (צל, שמש, קור וחום), שימוש באביזרים חסכנים וחשיבה על מחזור (מים, לדוגמא) ועוד".
- מדוע צריכים בכלל בנייה ירוקה?
יורם קראוס: " כל העולם כולו מביט עכשיו מבעד למשקפיים של איכות הסביבה והשמירה עליה. אפשר לראות בזה טרנד ואפשר לראות בזה התפכחות, אבל זה טוב לכולם, כי העובדה היא, שהבנייה הירוקה באה ליצור סביבת מגורים בריאה ונוחה יותר, כזו המתחשבת בסביבה ומונעת ככל האפשר פגיעה במשאבים טבעיים ובאיכות הסביבה. הבנייה הירוקה אמורה להביא תועלת רבה יותר מבנייה רגילה ,הן לדיירים המשתמשים במבנים והן לקבלנים הבונים אותם, באמצעות הקטנת הצריכה של משאבים, שיפור תנאי המגורים בבתים, ניצול של משאבים טבעיים וזרימה מחשבתית ומעשית עם הסביבה".
- האם אין זו אופנה של משוגעים לדבר שפרט לתדמית לא מוסיף דבר?
יורם קראוס: "אכן, אחד המיתוסים העיקריים הקשור בבנייה הירוקה הוא שהיא נעשית ממניעים אידיאולוגיים ע"י "משוגעים " לדבר, אך אין זה כך. בנוסף לתרומתה לאיכות הסביבה הכללית ולמניעת ניצול משאבים מתכלים, הבנייה הירוקה מעניקה יתרונות רבים לבעלים ולדיירי הבית, כגון: הוצאות תפעול נמוכות של המבנה שנבנה בבנייה ירוקה, איכות ונוחות גבוהה של סביבת הבית, הן פנים והן חוץ, בהשוואה לבנייה רגילה. בנייה ירוקה משמשת גם כמקדם מכירות מצוין וכל אלה, ללא עלויות נוספות בהשוואה לבנייה רגילה. בקיצור – מדובר פשוט בבנייה חכמה יותר בהשוואה לבנייה הרגילה".
- מתי החלו לדבר על בנייה ירוקה?
יורם קראוס: "האמת היא שאבות אבותינו בנו בעקרונות של בנייה ירוקה. הם חיפשו איך לבנות תוך השתלבות בסביבה ובטבע, איך לנצל את הטבע לטובתם מבלי לפגוע בו, זה היה חלק מהפרקטיקה השגורה בבנייה החל משחר ההיסטוריה. אולם, עם התפתחות הטכנולוגית בתחום הבנייה בתקופה המודרנית, נזנחו העקרונות הללו לטובת הישגיות חומרית וכלכלית, מתוך ראיית קצרת טווח שלא מתחשבת בסביבה ובטבע.
בעולם החלו לחזור ולעסוק בבניה הירוקה לפני כ- 30 שנה. במהלך השנים הללו נכתבו מספר תקנים לבניה ירוקה או מערכות הערכה לבניה ירוקה, על בסיס וולנטרי, כמו התקן האנגלי BREEAM – EcoHomes, או התקן היפני CASBEE, גם בארה"ב פותח תקן לבנייה ירוקה - LEED ( (Leadership in Energy and Environmental Design, וכך גם בשבדיה, בקנדה וכמה ארצות מערביות נוספות. התקנים הללו מתייחסים לייעוד המבנה, תוך שימת דגש על נושאי אנרגיה ושימוש בחומרים ידידותיים לסביבה".