כאבי הבטן מהווים תופעה נפוצה ביותר בקרב האוכלוסייה, והינם בעלי סיבות מגוונות. חלקן של הסיבות פשוטות יחסית כדוגמת קלקולי קיבה, מערכת עיכול רגישה, אלרגיות, שפעת, כאבי הריון מחזור וביוץ, ומאידך, חלקן מעיד על בעיות סבוכות וקשות יותר כגון דלקת התוספתן, זיהום ויראלי באגן או באברי המין, אבנים בכיס המרה או בכליות, הרניה, דלקות, טחורים, בעיות בדרכי השתן או במערכת העיכול, ומחלות של העצמות והגידים.
סוגי כאבי בטן ומשמעויותיהם
כאבי הבטן מופעים במגוון של תחושות וסוגים, כאשר ברוב המקרים הכאב חולף מעצמו ואינו דורש טיפול רפואי. עם זאת, במידה והכאב מתארך ומחמיר, ומלווה בתופעות נוספות כגון חום, הקאות מרובות ודם בשלשול או בהקאה, יש לפנות לבדיקה רפואית. גם כאבי בטן חזקים ופתאומיים דורשים בדיקה רפואית מידית, שכן כאב פתאומי וחזק מקורו לרוב בבעיה אקוטית כדוגמת דימום או קריעה של איבר, ובעוד כאב הדרגתי מעיד על חסימה או דלקת, כאב חד עשוי להעיד על חסימות במערכת העיכול או השתן. בכל מקרה חשוב לפנות לבדיקה רפואית ולאבחן את מקור הכאב.
בקרב נשים, כאבים בבטן התחתונה שמקורם במערכת הרבייה נפוצים מאוד, כאשר לעיתים קרובות הכאב אינו מעיד על בעיה רפואית ומקורו בהתכווצויות ובשינויים החלים ברחם ובחלל הבטן, בשל מחזור חודשי או הריון. במידה וכאב הבטן מלווה בעוד תסמינים כמו חום, בחילות וסחרחורות, ייתכן שמקור הבעיה בדלקת או בזיהום ובמצב כזה חשוב ללכת להיבדק אצל רופא נשים.
טיפול ביתי לכאבי בטן
במרבית המקרים כאבי הבטן חולפים מעצמם ללא התערבות רפואית, אך עדיין קיימים מספר אמצעים היכולים להקל על הכאב ולקצר את משכו:
- הימנעות מאכילה בשעות הראשונות של התקף הכאב על מנת שלא להכביד על מערכות העיכול, ובעיקר אם כאב הבטן מלווה בהקאות. לאחר כחמש שעות אפשר לאכול מעט מזון קל לעיכול.
- שתיית מים או תה עשבים בכמויות קטנות, שאליהם אפשר להוסיף חליטת של עלי דפנה או פטרוזיליה.
- הימנעות משתיית משקאות עם קפאין, משקאות מוגזים ושתייה חריפה.
- הימנעות מאכילת מזון עם שומן רווי, מתובל או מטוגן.
- במקרים של כאב בבטן העליונה וצרבות ניתן להיעזר בתרופות מקלות ללא מרשם כמו גסטרו.
- אין לצרוך ויטמין C.
- אין לבצע חוקנים.