בזמן האחרון יותר ויותר אנשים בוחרים לעבור תהליך של אימון אישי אם במסגרת אישית או במסגרת עסקית. במסגרת קוצ'ינג מאמן אישי ומאומן עוברים תהליך משותף בדרך להגשמת יעדים רצויים. יעדים אלה מוגדרים ביחד בשלב ראשוני בתהליך ויכולים לכלול מגוון רחב של תחומים לדוגמא קריירה ולימודים, זוגיות או גמילה מעישון.
מי עובר אימון אישי? קוצ'ינג יכול להיערך במסגרות שונות: קאוצ'ינג יכול להתאים לעסק, קטן כגדול, לאדם פרטי, למשפחה או לזוג. קאוצ'ינג אם כן יכול להתאים לכל מסגרת שפועלת או מבקשת לפעול כמערכת אחת. המטרה הראשונית היא לזהות מה עוצר אותנו בדרך ליעד רצוי או להצלחה בחיים האישיים או בעסק שאנו מנהלים ולהגדיר את הפעולות שיש לבצען כדי לשנות את הדפוס המאפיין את תחילת התהליך.
במה תלויה הצלחה של קוצ'ינג?
הצלחה של תהליך אימון אישי תלויה בכמה גורמים מרכזיים המשתלבים יחדיו בתהליך האימון:
- בטיב המאמן והבנתו של המצב בו נמצא המאומן כולל סביבתו החיצונית. כך למשל מאמן לעסקים חייב להבין את הזירה העסקית . במסגרת אימון אישי אם כן תמיד כדאי לבדוק כי המאמן האישי שלכם מתמחה בתחום בו אתם מבקשים להביא שינוי.
- נכונות של המאומן להתמסר לתהליך האימון – האדם שעובר אימון אישי חייב להבין כי קאוצ'ינג הינו תהליך לא פשוט ואינטנסיבי שידרוש ממנו השקעה של זמן ומאמצים ואולי אף שינוי תפיסתי. הרעיון בתהליך קוצ'ינג הוא לצאת ממצב הנוחות שלנו המוביל אותנו להרגלים רעים או לחוסר פעולה.
- חשוב שתיווצר מערכת יחסים פורה בין המאמן למאומן שתלויה גם בכימיה ביניהם. המאומן צריך נכון מצדו להפקיד את אמונו וביטחונו במאמן שידריך אותו בדרך הנכונה.
קאוצ'ינג הוא תופעה מתפשטת
קאוצ'ינג למעשה הגיע מהעולם העסקי. בארגון קשה פעמים רבות לצאת מהתנהלות בלתי נכונה. כשנמצאים בתוך הארגון קיים קושי לזהות חולשות במערכת, לפעול לשם קידום פעולות שונות, להוציא החלטות לפועל וכו'. כאן קיימת נקודת יתרון לנקודת מבט אובייקטיבית של אדם שמגיע מבחוץ ויכול לראות את התמונה הכוללת.
.
בעשורים האחרונים מאמנים מוצלחים הצליחו למנהלים לעזור בעזרת אימון אישי לזהות נקודות חולשה בארגונים עסקיים, לצאת ממצבי משבר ולהניע את העסק קדימה. בשל הצלחות כאלה החלה לגבור ההכרה של מנהלי ארגונים בצורך לביצוע שינויים בתפיסה ושינויים בהתנהלות בעזרתו של אדם חיצוני אם מתחום הייעוץ הארגוני או מתחום קוצ'ינג עסקי או שילובם. קוצ'ינג עסקי מספק למנהל פרספקטיבה רחבה על הארגון אותו הוא מנהל תוך הגדרה של חולשות ואת הפעולות שרצוי לבצע בדרך ליעדים.
בשנים האחרונות קאוצ'ינג נכנס גם למגזר הפרטי. משפחות נעזרות בקאוצ'ינג ליציאה ממשברים, קוצ'ינג למצוא כיוון בחייהם או לשנות כיוון וכו'.
אימון אישי או טיפול פסיכולוגי?
קוצ'ינג אינו בא לזהות את שורשיהן של בעיות בצורה מעמיקה תוך בחינת זיכרונות ילדות למשל בדומה לטיפול פסיכולוגי שכיח. הגישה של אימון אישי היא יותר פרגמטית עם דגש על ההווה.
אימון אישי נמשך לרוב פחות זמן, מתמקד בתוצאות, ראיית השטח ושינוי התנהגות בטווח המיידי. למעשה לא מעט מאמנים אישיים מגיעים עם רקע בפסיכולוגיה ובשיטות טיפול אחרות לכן ניתן לומר כי אימון אישי אינו מחליף את הפסיכולוגיה אלא מתווסף כשיטת טיפול נוספת.
*אין לראות במאמר זה המלצה או מידע מקצועי .