ניכיון שיקים – כמה זה עולה לנו?
נכתב על ידי: יוסי בוזגלו
תאריך: 29/02/12

שרותי ניכיון שיקים הינם צורת מימון נפוצה לבעלי עסקים בישראל. שיטה זו בעצם מאפשרת לבעל העסק לקבל את ערכו הכספי של ההמחאה תמורת ריבית ועמלות שונות. שירותי ניכיון שיקים מסופקים ע"י בנקים, חברות פרטיות וחברות חוץ בנקאיות, ועלויות השרות משתנות מגוף פיננסי אחד למשנהו.

עלויות ניכיון שיקים.

בעיקרון, תהליך ניכיון השיקים קשור בשני תשלומים ראשוניים שכל הגופים גובים, אך סכום החיוב משתנה בהתאם לדרישת הגוף הפיננסי, בהתחשב בזמן שנותר עד תאריך פירעון ההמחאה, ברמת הסיכון שלוקח הגוף הפיננסי ובסיכויים שתפרע ההמחאה ללא בעיות. ראשית, תיגבה מכם עמלה קבועה בגין ניכיון של כל המחאה. גובה העמלה משתנה ונע בממוצע בין 50-200 ₪ בהתאם לגובה ההמחאה.  שנית, תשלמו ריבית עבור טווח הזמן היחסי ממועד קבלת ערכו הכספי של השיק ועד מועד פירעונו בפועל.

אם תבחרו לנכות את ההמחאות שלכם בבנק, הבנק יקצה לכם מסגרת אשראי ייעודית לניכיון שיקים. ולפיכך, תשלמו עמלת הקצאת אשראי שנעה בממוצע בין 100-150 ₪ . בנוסף, תשלמו עמלת הפקדת שיק דחוי שתנוע סביב ה-13 ₪. מלבד עמלות אלו, תשלמו גם את ריבית על הניכיון (ריבית שנתית) שתיקבע במשא ומתן ביניכם ובין הבנק. ריבית זו תהייה מורכבת לרוב מריבית הפריים בתוספת הסיכון על פי שיקולו של הבנק המממן, ולרוב תנוע בין תוספת לפריים של 1.5% עד 6%.

חשוב לדעת, כי בנק לא יאפשר ניכיון שיקים שמועד פירעונם עולה על שישה חודשים ולרוב יעמיד לרשותכם רק 50% עד 70% מערכו הכספי של השיק. בנוסף, לעיתים ידרוש מכם הבנק להפקיד שיקים אחרים כבטוחה, או הפקדת סכום כסף מסוים. במידה והשיק שנוכה חוזר, תצטרכו אתם, כלקוחות, להיות אחראים להחזיר את הכסף לבנק ולטפל במידה משפטית בגביית ההמחאה, במידת הצורך.

אם בחרתם לקבל שירותי ניכיון שיקים מחברה פרטית, קיימת סבירות כי הריבית על הניכיון תהיה מעט יותר גבוהה ממה שמציע הבנק. עם זאת, ראוי לציין כי כאשר בוחרים בחברה פרטית, לרוב, לא תצטרכו לשלם עמלת הקצאת אשראי ועמלת הפקדת המחאה דחוי, שככה יש להתחשב בזאת בשכלול העלויות לניכיון ההמחאה.


 
אודות המחבר
המאמר הודפס מאתר portal-asakim.com - אתר מאמרים עסקיים ומקצועיים
http://www.portal-asakim.com/Articles/Article26738.aspx