זכויות בנייה במסגרת תמ"א 38- כל הצדדים יוצאים נשכרים!
נכתב על ידי: אבנר כהן
תאריך: 18/03/12

מדינת ישראל נמצאת באיזור סיכון גבוה לרעידות אדמה. קיימת הרבה פעילות סיסמית אשר יכולה להביא לרעש אדמה, ולפי ההערכות, באזור השבר הסורי-אפריקאני מתרחשת רעידת אדמה משמעותית כל 80 שנה. לשם כך, יש צורך בהיערכות מוקדמת, על מנת לאפשר את מזעור הנזקים לתושבים ולרכוש במידה ויתרחש אסון.

על רקע זה, קמה תוכנית המתאר הארצית לחיזוק מבנים קיימים בפני רעידת אדמה, או בשמה המקוצר- תמ"א 38. זוהי תוכנית לחיזוק מבנים אשר אינם עומדים בתקן הקובע את עמידות המבנים בפני רעידת אדמה, כאשר לרוב מדובר בבניינים אשר נבנו לפני שנות ה-80. במסגרת התוכנית, ניתנות זכויות בנייה לחיזוק מבנים, וכן גם זכויות למטרת תוספות בנייה, וכל זאת תוך קבלה של הקלות במיסוי וצמצום תשלומים למדינה.

כך, המדינה תומכת בחיזוק המבנים הישנים והרעועים בארץ, ומעניקה מימון מסוים לתושבים אשר מתגוררים בבתים אלו, וחפצים בחיזוק המבנה בו הם גרים. לעיתים קרובות התושבים נעזרים ביזמים חיצוניים, אשר מנהלים את תהליך הבנייה, ותמורה נהנים מהרווח הנובע ממכירתן של תוספות הבנייה. לכן, תוכנית זו חיונית וגם משתלמת לשני הצדדים.

אילו מבנים זקוקים לעבור חיזוק במסגרת התוכנית?

בשנת 1975 נקבע התקן לעמידות מבנים בפני רעידת אדמה. לפי ההערכה, כל הבניינים שנבנו לפני שנות ה-80 לערך אינם עומדים בתקן זה, ולכן יש צורך לחזק אותם כך שלא יהוו סכנה למתגוררים בהם, בשעת רעידת אדמה. יש לציין כי תוכנית זו חלה הן על בנייני מגורים והן על מבנים לשימושים אחרים. במסגרת התוכנית ניתנות זכויות בנייה שיכולות לאפשר חיזוק של תשתית הבניין, לצד זכויות לבניית למרחב מוגן, כך שניתן לשפר באופן משמעותי את רמת הביטחון והעמידות של הבניין, ישן ככל שיהיה. קבלת זכויות הבנייה מטעם תמ"א 38 ניתנת בהתאם להחלטתה של וועדה מקומית לתכנון ובנייה, אשר מבצעת בקרה ושומרת על חזות העיר ורווחת התושבים.

מה עושים במקרה של חיזוק בתים משותפים תחת מסגרת תמ"א 38?

על מנת ליישם את התוכנית, ניתן להשתמש בשתי אפשרויות. האחת מהן, היא ביצוע התוכנית  תמ"א 38 באופן עצמאי על-ידי הדיירים. כך, הדיירים עצמם מממנים את כל ההוצאות הכרוכות בשיפוץ ובחיזוק הבניין, וכן גם מתחלקים באופן שווה בהכנסות שצפויות להתקבל כתוצאה ממכירה של תוספות הבנייה. אפשרות השנייה היא להיעזר ביזם חיצוני, אשר יהיה אחראי על ביצוע התוכנית החל מהשלב החוקי (כגון השגת הסכמת הדיירים והחתמתם על הסכם, הכנת בקשה להיתרי בנייה, וכו'), ועד לשלב הביצועי בו מתבצעת הבנייה. באופן כזה, על הדיירים והיזם להסכים בינהם על חלוקת הרווחים שתתקבל ממכירת תוספות הבנייה.

אילו תיקונים ותוספות ניתן לבצע במסגרת התוכנית?

במסגרת תוכנית זו, ניתנות זכויות בנייה למטרת חיזוק המבנה. מעבר לכך, לעיתים קרובות ניתנים גם היתרי בנייה לבניית תוספות לבניין, כגון- מעלית, חנייה, אגף, מרחב מוגן, קומת מגורים נוספת, וכן גם הרחבת קומות קיימות. כך למשל, ניתן לקבל זכויות בנייה למטרת חיזוק מבנה וגם בניית מרחב מוגן והרחבת יחידות דיור קיימות.

תמ"א 38- התוכנית המשתלמת ביותר!

אם כן, אין סיבה עוד להמשיך ולהתמהמה, כשאפשר להכין את ביתך ולהיערך מוקדם בפני סכנה אמיתית שיכולה לפגוע בנו כל רגע. הבית שלנו הוא הביטחון שלנו, ולכן חשוב מאוד ליצור לעצמנו מרחב שבו נוכל לתפוס מחסה בשעת מצוקה. לא כדאי להמשיך לחכות, ורצוי לפעול כמה שיותר מוקדם על מנת להוציא לפועל גם בבניין שלכם את התוכנית!


 
אודות המחבר
המאמר הודפס מאתר portal-asakim.com - אתר מאמרים עסקיים ומקצועיים
http://www.portal-asakim.com/Articles/Article27270.aspx