חגים, הוצאות ואשראי
נכתב על ידי: דן גול
תאריך: 26/03/12

התקופה הזו, לפני רצף החגים, מלווה בהוצאות רבות. ליל הסדר בפתח ולאחריו חג ארוך. איך שלא בחנו את המצב ההוצאות גדולות במיוחד. אם נבחר לחגוג את החג בבית, הרי שיש לערוך קניות מזון רחבות היקף, לכל המשפחה המורחבת וזוהי כבר חריגה תקציבית. אם נקבל את ההזמנה ללכת לקרובינו הרי שגם לשם לא נלך בידיים ריקות . קודם כל נקנה מתנות לחג ובנוסף נביא איתנו גם מאכל אחד או שתיים. שוב הוצאות חריגות. נסיעה לחג לבית מלון גם היא עלתה על הפרק אבל למשפחה בת חמישה נפשות לינה בחג, במלון, השנה היא באמת הוצאה לא פעוטה. באותה הרוח מובן מאליו שאין מה לדבר על נסיעה לחול.

אם כך נשאר בבית ובמהלך השבוע נצא עם הילדים לאירועים שונים ברחבי הארץ. גם כן ההוצאות לא פשוטות. כל אירוע, סרט, הצגה, מוזיאון או טיול כרוכים בהוצאות לא מבוטלות. את הקניות לחג נערוך ברשת המזון שנבחרה על ידינו לאחר השוואת מחירים. התשלום יהיה כמובן בכרטיס אשראי. כרטיסי האשראי מאפשרים לנו פריסת תשלומים נוחה.

בכל מקרה בשל הוצאות החג הצפויות נחרוג ממסגרת האשראי הבנקאית שלנו. יש באפשרותנו שתי ברירות לבקש מהבנק הגדלה של מסגרת האשראי או לפנות לקבלת הלוואה. זו לא פעם ראשונה שאנחנו נעזרים בהלוואות על מנת לכסות את החריגה ממסגרת האשראי. בשנה שעברה לקחנו שתי הלוואות אחת בפריסת תשלומים לשנה והשנייה לשלוש שנים. מאחר והראשונה עומדת להסתיים נוכל לקחת הלוואה נוספת בלי חשש . ערכנו סקר שווקים בנוגע להלוואות ממקורות שונים. הלוואות חוץ בנקאיות יאפשרו לנו לקחת הלוואה בסדר גודל הרצוי לנו שהוא במקרה זה 10000 ₪, בפריסת תשלומים בין שנה ל-5 שנים ובריבית שהיא מבחינתנו סבירה. בין החברות החוץ בנקאיות ישנם הבדלים קטנים בגובה הריבית ובפריסת התשלומים אך היתרון שלהן היא כי אינן מבקשות עירבונות  או תלות בגובה מסגרת האשראי הבנקאית שלנו.

שני נתונים חשובים שינו את כללי המשחק בנושא הלוואות בשוק הישראלי. מצד אחד בשנת 2006 הוחלט להגביל את מסגרות האשראי של הלקוחות. לא עוד מינוסים בלתי נשלטים בבנק. כולנו חתומים על מסגרת אשראי קצובה. חריגה ממסגרת האשראי מסכנת אותנו בכך שהבנק לא יכבד את התחייבויותינו וצ'קים שנתנו עלולים לחזור. מסגרת האשראי מאלצת אותנו להתנהל בצורה יותר מבוקרת בעניין ההוצאות הכספיות.

מן הצד השני הוחלט לאפשר לגורמים נוספים מלבד הבנקים לתת הלוואות בתנאים פחות מגבילים.

פתיחת שוק ההלוואות לגורמים נוספים הגדילה את התחרות דבר שהביא כמובן לשיפור תנאי ההלוואות מבחינת גובה הריבית, משך זמן ההחזרים, מיידיות קבלת הכסף והקטנת ההתניות.

המדינה אפשרה את פתיחת שוק ההלוואות מתוך אינטרסים כלכליים גרידא. הכלכלה צריכה כוח מניע. כוח קנייה בידי הציבור הוא כוח שמגדיל את הביקוש. הביקוש מביאה ליצירת יותר מקומות עבודה וכך יש תנועה והתקדמות במשק. אילו רק הגבילו את מסגרות האשראי ולא פתחו את שוק ההלוואות לגורמים נוספים היו רוב משקי הבית נמנעים מקניות שאינן בגובה ההכנסות והמשק היה נכנס לקיפאון, אבטלה גוברת והגדלת נוספת של הפערים בין השכבות החזקות לחלשות.


 
אודות המחבר
המאמר הודפס מאתר portal-asakim.com - אתר מאמרים עסקיים ומקצועיים
http://www.portal-asakim.com/Articles/Article27518.aspx