לימודי הנדסה – תחומים
נכתב על ידי: Maka
תאריך: 01/04/12

ענף ההנדסה רחב ומכיל בתוכו תחומים רבים המתחלקים לסוגים שונים של הנדסה, כידע וכמקצוע. מטרת ההנדסה בכלל היא ליישם באופן יצירתי עקרונות ידע מדעיים ומתמטיים בכדי לשנות ולפתח את תפקודו של האדם והאנושות כולה. הפיתוח ההנדסי בא לידי ביטוי בעיצוב ופיתוח מבנים, מכונות, מנגנוניים שמשמשים את האדם בכלכלה, ברפואה, בסביבת חייו ובאורח חייו המודרניים. כמעט כל דבר שאנחנו צורכים, יש בו נגיעה והשפעה של ההנדסה וענפיה השונים. לימודי הנדסה הם בין תחומי הלימוד המבוקשים וההנדסה היא אחד התחומים המתקדמים והמפותחים ביותר בתעשייה. הנדסה קיימת כבר שנים עוד מתקופות קדומות בהן יצר האדם המצאות שונות כמו הגלגל, המצאות שקשורות קשר ישיר להנדסה של ימינו.

ההנדסה כמקצוע

תחום ההנדסה מורכב מתחומי משנה רבים, ולכל אחד מתחומי המשנה האלו, ישנו מהנדס מקצועי המתמחה בתחום הספציפי לו. המהנדס הוא אדם שעבר הכשרה תיאורטית ומעשית, ולמד לימודים אקדמאיים מוכרים במוסדות חינוך גבוהים. המהנדס מקבל בלימודיו הכשרה שתעניק לו את הידע והכלים לחקור, לפתח, לתכנן, לייצר ולהוביל את הפיתוחים הטכנולוגיים החדישים ביותר שמטרתם להוביל את התעשייה בארץ ובעולם.

תחומי הלימודים בהנדסה

ההנדסה נוגעת כמעט בכל תחום בחיינו. בין התחומים ללימודי הנדסה ניתן למצוא: הנדסה אזרחית, הנדסה ביו-רפואית, הנדסת חשמל, הנדסת חומרים, הנדסת תוכנה, הנדסת מחשבים, הנדסת מזון, הנדסה גנטית, הנדסת תעשייה וניהול, הנדסה חקלאית, הנדסה גרעינית, הנדסת מכונות, הנדסת סביבה, הנדסה כימית ועוד תחומים רבים. רוב התחומים הללו משיקים זה לזה. כמעט תמיד קיים קשר תיאורטי, מעשי, הרלוונטי בכדי להבין ולהתמחות בתחומים ההנדסה השונים.

הכשרת לימודי הנדסה

הכשרת לימודי ההנדסה נעשית באוניברסיטאות או במכללות הטכנולוגיות ההנדסיות השונות בארץ. תנאי הקבלה ללימודים גבוהים. זאת בגלל הדרישות הגבוהות של המקצוע, בלימודים עצמם ולאחר הלימודים, כמהנדסים בפועל. תנאי הקבלה הם תעודת בגרות מלאה אשר בדרך כלל כוללת בגרות במקצועות המתמטיקה והפיסיקה בציון של למעלה מ-70. ההכשרה לתואר ראשון בלימודי הנדסה בכל התחומים, נמשכת בדרך כלל בין 4-5 שנות לימוד. במהלך הלימודים רוכשים התלמידים את הרקע התיאורטי במדעי היסוד. לצד הידע התיאורטי הבסיסי, לומדים התלמידים את תחומי ההתמחות התיאורטיים הנוגעים להם בענף ההנדסה בו הם מתמקצעים. לאורך הלימודים מתנסים התלמידים במעבדות ופרויקטים. מטרתם יישום הידע התיאורטי שרכשו לכדי ידע מעשי שישמש אותם כמהנדסים ב"שטח".

המשך לימודים לתארים מתקדמים

מספר לא מבוטל של בוגרי תואר ראשון בלימודי הנדסה בתחומים השונים, בוחרים להמשיך לתארים מתקדמים בהנדסה. הלימודים המתקדמים פותחים מסלולי ניהול ותפקידים גדולים ומורכבים יותר בפני המהנדסים, כמו כן משפיעים על דרגתם ומבנה השכר שלהם. חלקם אף ממשיכים באקדמיה כמרצים בתחומי ההנדסה השונים.

מה מצפה למהנדסים שסיימו לימודי הנדסה

לאחר שסיימו את ההכשרה ללימודי הנדסה, המהנדסים החדשים עומדים בפני אפשרויות תעסוקה רבות. הביקוש למהנדסים בכל תחומי ההנדסה הוא בין הגבוהים בשוק העבודה היום. בדרך כלל מתוגמלים המהנדסים בשכר גבוה יחסית לשכר הממוצע במשק. השתלבות המהנדסים היא בחברות רפואיות, תעשיית הי-טק, משרדי ממשלה, תעשיות צבאיות, מפעלים, ארגונים גדולים של מזון, תעשייה אווירית, תעשיית הרכבים, משרדי אדריכלים והרשימה עוד ארוכה ומגוונת.


 
אודות המחבר
המאמר הודפס מאתר portal-asakim.com - אתר מאמרים עסקיים ומקצועיים
http://www.portal-asakim.com/Articles/Article27815.aspx