- האם טיפוס הרים באמת מסוכן או שמדובר רק בתדמית שנוצרה לו?
יורם קראוס: "מהי ההגדרה של ספורט מסוכן? האם ספורט שאנשים מתים בו הוא ספורט מסוכן, אז כן, בכל שנה אנשים מתים בניסיון לטפס על הרים ברחבי העולם. אך אולי אנו צריכים לחפש את המספר היחסי? כלומר, מידי שנה מטפסים עשרות אלפי מטפסים, חובבים ומקצוענים, כמעט על כל פסגת הר ברחבי העולם. לא כולם מתים, והאמת היא שמדובר בפחות מאחוז מכלל המטפסים. הבעיה היא שאנו שומעים ונחשפים לספורט הזה רק כשקורה אסון. אבל האמת היא, שהסכנה עד כדי מוות, היא חלק בלתי נפרד מספורט טיפוס ההרים".
- מהו האסון האחרון שהתרחש במהלך טיפוס הרים?
יורם קראוס: "בספטמבר האחרון (2008), נקברו שמונה מטפסי הרים תחת מפולת שלגים שאירעה סמוך לפסגת המון-בלאן, שבאלפים הצרפתיים. המון-בלאן, דווקא נחשב לאחד ההרים שמושך אליו כמעט הכי הרבה מטפסים בעולם ולמרות זאת, בכל שנה נהרגים שם כמה מטפסים בניסיון להגיע לפסגתו".
- ידוע מה גרם למספר כה גדול של הרוגים?
יורם קראוס: "הקבוצה האחרונה שנהרגה שם עשתה טעות בסיסית - במקום לטפס כשהם קשורים מכסימום ארבע בחבל, הם נקשרו שמונה לחבל אחד, וכך כשתפסה אותם המפולת היא סחבה איתה את כל השמונה שהיו קשורים יחד. לולא הטעות הזו, יכול להיות שמספר ההרוגים היה קטן יותר".
- האם אי אפשר להגיע להישגים מבלי להסתכן?
יורם קראוס: "אף מטפס מקצוען ואחראי לא מחפש את הסכנות. הם נמצאות שם כחלק מהדרך לפסגה ומי שמחפש אותן בכוונה הוא פשוט מטפס לא אחראי. לטפס על קצה גבול היכולת שלך תוך התגברות על הסכנות זה כמו שטייס קרב מטיס את המטוס על קצה המגבלות שלו, כדי להשיג יתרון על היריב. הוא לומד ומתאמן על זה והכל נעשה בתכנון נכון ובאחריות. כמו שטיסה קרבית מסוכנת עד כדי סכנת מוות, כך גם טיפוס הרים. קיים קו דק המפריד בין טיסה נכונה ומדויקת על קצה המגבלה, לבין טיסה על קצה המעטפת שתביא לאובדן שליטה ולהתרסקות. גם בטיפוס הרים יש גם חלק גדול לידיעה איך להגיע לקצה המגבלה, לקצה המעטפת של היכולות שלך, מבלי שזה יביא למותך".
- איך עושים זאת?
יורם קראוס: "מי שמתכנן נכון, מתכונן היטב למסע, משנן שוב ושוב את המסלול לפרטי פרטים), בדיוק כמו שטייס לומד ומשנן את נתיב הטיסה. מי שיודע להכיר במגבלות שלו ובמגבלות הציוד ומקפיד כל הזמן לא לקחת סיכונים מיותרים וטיפשיים - הוא זה שיגמור את המסלול ויגיע לפסגה".
•- האם מדובר בטכניקה נרכשת ?
יורם קראוס: "קיימות מספר טכניקות שונות כדי ללמוד איך להתמודד עם הפחד ולרתום אותו לטובתך ולטובת השגת המטרה. הטכניקות האלה הם אותם טכניקות המשמשות בתחומים רבים אחרים, המלמדות איך להוציא מעצמנו את המאמץ האחרון, את הטיפה המנצחת. אבל הבסיס של כל הטכניקות הללו זהה - כדי להגיע לרמות הגבוהות אתה חייב קודם כל להכיר טוב-טוב את עצמך. ראוי להזכיר גם את טכניקת ה"חשיבה החיובית" (positive thinking), המשמשת להתמודדות עם פחדים בלא מעט תחומים, תוך גיוס המשאבים של האני הפנימי, כדי להוציא מעצמך את המכסימום וכדי לרתום את האדרנלין של הפחד לטובת המצב"
על המחבר:
יורם קראוס, הוא מטפס הרים מנוסה ומנכ"ל חברת SMS, מהחברות הגדולות והמובילות בארץ בתחום ניהול פרויקטים ופיקוח הנדסי. קראוס נימצא כעת בעיצומו של "מסע 7 הפסגות", שייקח אותו לפסגות 7 ההרים הגבוהים ביותר בשבעת היבשות בעולם. במסגרת המסע הוא טיפס כבר על הקלימנגרו, המון-בלאן והמק'קינלי.