פיסורה אנאלית היא סדק או פצע מדמם באיזור הרירית שבפי הטבעת, הנגרם כתוצאה מיציאה קשה בדרך כלל. החולה ידווח על כאבים עזים בזמן היציאות, ויסבול מאי נעימות. קיימות שיטות רבות לטיפול בפיסורה אנאלית, החל משינוי תזונה וכלה בניתוח בהרדמה מלאה. לכל שיטה יתרונות וחסרונות משלה.
במקרים הקלים, ניתן לטפל בפיסורה בשינוי תזונה על ידי העשרתה בסיבים וצריכה מוגברת של מים. בשיטה זו תושג סדירות ביציאות וריכוכן. היתרון של השיטה הוא העדר תופעות לוואי. יחד עם זאת, הריפוי בשיטה זו יושג בהדרגה ורק במחצית מהמקרים. לכן שיטה זו לטיפול בפיסורה מומלצת למקרים הקלים ביותר.
מריחת משחות שונות המיועדות לטיפול בפיסורה יכולה להביא להקלה כמעט מיידית, אך ריפוי מלא יושג שוב רק בשני שליש מהמקרים. כמו כן, החולים מדווחים על תופעות לוואי כמו כאבי ראש וצניחת לחץ דם. לכן פרוקטולוגים רבים ממליצים על ניתוח פיסורה. ניתוח הוא התערבות פולשנית, המחייבת הרדמה (לעתים מדובר בהרדמה מקומית, ולעתים בהרדמה מלאה), אשפוז למספר ימים ותקופת החלמה. יחד עם זאת, לניתוח אחוזי הצלחה גבוהים ביותר.
טיפול בפיסורה באמצעות ניתוח מתאפשר במספר שיטות. בעבר הייתה מקובלת שיטה של הרחבה אנאלית, אך השיטה נחשבת כיום למיושנת בשל העדר בקרה מלאה על התהליך. לכן כיום ממליצים הפרוקטולוגים על ניתוח שנקרא חיתוך צידי של הסוגר. כאמור, לניתוח זה אחוזי הצלחה גבוהים ביותר. יחד עם זאת, הניתוח עשוי לפגוע בסוגר ולגרום במקרים נדירים לאי שליטה על הסוגרים.
הזרקת בוטוקס אל השריר באזור הנגוע היא שיטה נוספת לטיפול בפיסורה. לשיטה סיכויי הצלחה של כ- 80%. בטיפול זה קיימות תופעות לוואי של כאבים ואי שליטה על הסוגרים. בנוסף לכך, שיטה זו אסורה לנשים מיניקות ולנשים בהריון.
כיום ניתן לטפל בפיסורה גם בשיטה חדישה של צריבה בגלי רדיו. היתרון העצום של שיטה זו הוא העדר הצורך בהתערבות כירורגית על השלכותיה. שיטה זו לטיפול בפיסורה היא חדשה יחסית, וחלק מהפרוקטולוגים עדיין לא מכירים אותה היטב.
לסיכום, טיפול בפיסורה באמצעות ניתוח נשאר הטיפול הנפוץ ביותר עליו ממליצים הפרוקטולוגים. יחד עם זאת, לצד הסיכויים הגבוהים להצלחה בניתוח פיסורה, קיימים גם סיכונים. מומלץ לבחון גם שיטות נוספות, ללא סיכונים או תופעות לוואי.