חוק הגנת השכר – חגורת הביטחון של העובדים
נכתב על ידי: yakir bachar
תאריך: 31/05/12

חוק הגנת השכר הוא אחד החוקים החשובים ביותר במערכת יחסי העבודה אם לא החשוב שבהם. החוק, שהתקבל בשנת 1958 (ואשר בשנת 2009 התקבל התיקון לחוק, המרחיב את החובה לפירוט המידע האמור להיכלל בתלוש השכר ובנוסף – מגדיר באופן מפורש את האחריות הפלילית החלה על מעסיקים המפרים אותו) קובע באופן מפורש כי לא ניתן לעקל את שכר העבודה. חוק הגנת השכר חל לא רק על השכר נטו המשולם לעובד אלא גם על ההפרשות השונות.


במסגרת התיקון לחוק והרחבתו, הוגדרה, בין השאר, החובה לפרט באופן מדויק את מספר שעות העבודה שבגינן שולם השכר. החוק בכלל והתיקון לו בפרט מחדדים, כאמור את החובה ואת הצורך ברישום מדויק. אחד האמצעים הבטוחים והבדוקים לכך הוא שעון נוכחות עובדים.


חשיבותו של שעון נוכחות עובדים הוא בהיות הרישום בו, בהנחה שהוא מדויק ואינו כוזב, תיעוד מוכח ומובהק של שעות העבודה שעבד עובד מסוים. החובה החלה על המעביד לדאוג ולוודא כי ייערך רישום מסודר של שעות העבודה של עובדיו משרתת גם את העובדים: הרישום המסודר מאפשר לעובדים לבדוק האם ישנה התאמה בין הכסף שמשולם להם כשכר עבודה ובין מספר השעות שעבדו בפועל. חוק הגנת השכר משרת אפוא את העובדים בה במידה שהוא מחייב את המעסיקים.
המשמעות הברורה של חובת ציות המעסיק לחוק הגנת השכר עשויה להתברר גם על דרך השלילה: העדר הציות כמוהו כעבירה על החוק ומהווה בכך עילה לתביעה. אם וכאשר ניטש ויכוח ומתגלעת מחלוקת על מספר השעות – שעון נוכחות עובדים עשוי לשמש כלי חשוב ליישובה.


שעון נוכחות ביומטרי – מקל וגזר


שעון נוכחות ביומטרי הוא שעון שרושם את נוכחותו של אדם במקום מסוים על פי מאפיינים גופניים שונים כגון: טביעת אצבע, רשתית או קשתית העין, זיהוי פנים ועוד. בניגוד לסוגים אחרים של שעון נוכחות עובדים – השעון הביומטרי הוא שעון לא ייאבד ולא יישבר. עם זאת לבד מהיתרונות והתועלות הגלומות בו, שעון נוכחות ביומטרי מעורר גם התנגדות מאחר שהשוללים את השימוש בו רואים בו חדירה בלתי מוצדקת לפרטיות.
מעסיקים שונים עשויים להעדיף שעון נוכחות ביומטרי על שעון שמופעל באמצעות כרטיס אלקטרוני מאחר שהוא אינו מאפשר לעובדים להערים על מעסיקיהם באמצעות החתמת כרטיסם על ידי עובד אחר ובכך לאפשר לעצמם לצאת מהעבודה מוקדם יתר מהשעה הנקובה לסיומה או לאחר להגיע לעבודה.
עם זאת, שימוש בשעון נוכחות ביומטרי עלול לחשוף את המידע על אודות עובדים לגורמים "בלתי רצויים" ואף לשמש את המעסיק למעקב אחריהם. מאחר שרבים מתנגדים לשימוש בשעון זה ספק אם מעסיקים יכולים לחייב את השימוש בו קל וחומר לכפות אותו. סירובם של עובדים להחתים את נוכחותם באמצעות שעון זה, אינה מהווה עילה מספיקה לפיטוריהם, ולכן מעסיקים נאלצים לאפשר כיום שעון נוכחות עובדים המופעל שלא באמצעים ביומטריים.
כך או כך במסגרת יחסי עובד מעביד מוגנים כיום עובדים יותר מאשר אי פעם בעבר הן מבחינת אבטחת שכרם והן מבחינת שאר הזכויות שלהם.

*אין לראות במאמר זה המלצה או מידע מקצועי


 
אודות המחבר
המאמר הודפס מאתר portal-asakim.com - אתר מאמרים עסקיים ומקצועיים
http://www.portal-asakim.com/Articles/Article29527.aspx