ובכן, אין ספק כי שאלה זו הינה 'שאלת השאלות' מבחינת אינספור יזמים כאלה או אחרים אשר 'מחזיקים' ברשותם רעיון לסטארט אפ מהפכני וייחודי כזה או אחר. יחד עם זאת, וזאת כמו שאינספור בעלי חברות אשר היו בעברם הרחוק גם כן יזמי סטארט אפ יכולים להעיד בקלות - רעיון ייחודי, חדשני ואיכותי לסטארט אפ כלל אינו מספיק בעבור ההצלחה שלו – אלא בדיוק להיפך. בפועל, אחד מן ה'מפתחות' להצלחה של סטארט אפ כזה או אחר נעוץ בהימצאה של תוכנית עסקית אשר בנוייה היטב, באופן יסודי, מקצועי וברמה הגבוהה ביותר. לפיכך, במאמר המדובר (ועל מנת לעזור למחזיקי רעיונות לסטארט אפ רבים), נדביר כיצד בונים תוכנית עסקית אפקטיבית וממצה.
מהי תוכנית עסקית, איך לבנות תוכנית עסקית ועוד...
בהמשך למה שנאמר לעיל, נמשיך ונאמר כי כעת נסביר בדיוק איך לבנות תוכנית עסקית אשר תצליח ליישם במלוא מובן המילה ולהפוך לסיפור הצלחה כל רעיון לסטארט אפ. יחד עם זאת, יש קודם כל לדעת למה הכוונה כאשר אומרים תוכנית עסקית, שכן רק לאחר מכן יהיה ניתן לדעת איך לבנות תוכנית עסקית.
לפיכך, כאשר אומרים תוכנית עסקית הכוונה הינה לתוכנית אשר באה לידי ביטוי בדמותו של מסמך ניהולי אשר מספק תמונה כוללת ומוחשית של הסטארט אפ כפי שהוא משתקף מבעד לפרספקטיבה של הרעיון שלו, וזאת בין אם הוא שירות ייחודי או מוצר חדשני. מבחינת תוכן העניינים של התוכנית העסקית, תוכנית זו חייבת להכיל בתוכה את כל תחומי הפעילות העסקיים הבאים: טכנולוגיה, שירות, תפעול, כלכלה, שיווק, פרסום ומכירות, גיוס הון, משאבי אנוש ועוד. בנוסף, תוכנית עסקית חייבת לכלול בתוכה פרק נפרד ועצמאי אשר מנתח באופן עמוק ומדויק את מהות הסטארט אפ, את הרעיון שלו, מטרות ויעדים, אסטרטגיה עסקית מובהקת ועוד. כאן זה המקום לציין, כי ללא כל אלו, גם רעיון לסטארט אפ אשר אמור 'להביא' לעולם את הרשת החברתית הבאה, לא יצליח במימוש החזון שלו.
איך לבנות תוכנית עסקית נכונה שלב אחרי שלב.
עכשיו הגענו, ללא שום ספק, לחלק המעניין ביותר של המאמר, החלק אשר מסביר איך לבנות תוכנית עסקית נכונה בעבור רעיון לסטארט אפ אשר אכן יצליח להבטיח ולממש את עצמו. לפיכך, התשובה לשאלה איך לבנות תוכנית עסקית הינה כדלקמן: יש לכתוב קודם כל (ובסדר הזה...) תקציר של הרעיון לסטארט אפ, וזאת באופן שהתקציר מסביר וממחיש בדיוק מהם יתרונותיו של הרעיון, מדוע הוא כל כך ייחודי וחדשני, על איזה צורך שוק הוא עונה ועוד. לאחר מכן, יש לסקור את השוק אשר הרעיון רלוונטי עבורו.
בפועל, סקירה זו אמורה 'לתאר' את מצב השוק הקיים מבחינת השירותים והמוצרים המקבילים שהוא כולל בתוכו, מבחינת 'שחקנים' אשר מעניקים אותם, קהלי יעד אשר צורכים אותם ומשתמשים בהם ועוד. לאחר מכן, מגיעים לשלב המוצר, שהוא ללא ספק, אחד מן השלבים המהותיים והקריטיים ביותר. שלב זה צריך לכלול בתוכו תיאור מדוייק של המוצר העתידי, תיאור המפרט שלו, יתרונות, ייחודיות, אופי ועוד. לאחר מכן מגיע השלב ה'אטרקטיבי' והמוחשי ביותר, שלב השיווק, הפרסום, המכירות וגיוסי ההון. במילים אחרות, כל האמור לעיל הינה התשובה הטובה ביותר לשאלה איך לבנות תוכנית עסקית בעבור רעיון לסטארט אפ.
איך לבנות תוכנית עסקית – רק באופן מקצועי!
לפני סיום, ניפרד בכך שנאמר כי התשובה לשאלה איך לבנות תוכנית עסקית בעבור רעיון לסטארט אפ כוללת בתוכה גם את החלק הבא, חלק אשר אומר כי בנייה של תוכנית עסקית בעבור רעיון לסטארט אפ חייבת להיעשות אך ורק על ידי בעל מקצוע מוסמך ומקצועי אשר מתמחה בבנייה של תוכניות עסקיות על בוריין בעבור סטארט אפ עתידיים ובעלי פוטנציאל להצלחה.