לפי מחקרים אחרונים נמצא שכיום בישראל שבץ מוחי הוא גורם התמותה השלישי בשכיחותו, ומהווה את המקור לעשרות אלפי מקרי מוות בשנה. במאמר שלפניכם יינתנו כמה הסברים רפואיים לגבי התרחשויות גופניות בעת השבץ, כמו כן תיבדק רמת הסיכון ללקות בשבץ וכיצד אם בכלל אפשר להינצל ממות במקרה של שבץ.
שבץ מוחי קרוי גם אירוע מוחי ונגרם עקב חסימה באחד מכלי הדם שתפקידו להוביל חמצן למוח. חסימה זאת עורכת מספר שניות וגורמת לנזק בלתי הפיך לרקמת המוח. שבץ מוחי עלול להתרחש בכמה מקרים. המקרה הנפוץ ביותר נגרם עקב קריש דם שחוסם את זרימת החמצן, בעוד שלעתים קריש דם יכול להיווצר במקום אחר בגוף ומשם להגיע אל העורק המוחי ולגרום לדימום תוך מוחי.
סממנים
לעתים ניתן לנבא אירוע מוחי על ידי זיהוי של תסמינים מוקדמים. כאשר הסימנים חולפים לאחר יום אחד ואינם משאירים נזק רב וקבוע אפשר לכנות זאת אירוע מוחי חולף (TIA). ישנם מקרים בהם הסימנים עלולים להופיע באותו היום שבו עתיד השבץ החמור להתרחש. יש להיבדק אצל רופא על מנת לברר אם קיימת אפשרות להתפרצות של אירוע מוחי בזמן המיידי.
ההתאגדות האמריקאית לטיפול באירוע מוחי הגדירה את הסימנים הקודמים. אחד מהתסמינים הבולטים והידועים הוא שיתוק או חולשה בחצי גוף. השיתוק נגרם לאחר שכלי הדם שמספק דם לחצי כדור במוח נפגע ושליטתו על החצי הנגדי של הגוף נפגמת. סממן נוסף הוא ראייה מטושטשת בעין אחת או בשתיהן וקושי בדיבור ובהרכבת משפטים פשוטים. בנוסף איבוד שיווי משקל המלווה בסחרחורות יכול להעיד על אפשרות עתידית לשבץ. חשוב לציין שסחרחורת תוקפת לעתים את מרבית האוכלוסייה ואין להיכנס לבהלה כל עוד היא איננה מלווה בסממנים שהוצגו לעיל.
טיפול מיידי באירוע מוחי
על מנת להפחית את הנזק יש להקדים את הטיפול ככל הניתן. מהרגע שבו הופיעו התסמינים יש להוביל את החולה לחדר מיון בתוך שלוש שעות. עם הגיעו לחדר המיון החולה יעבור טיפול שנקרא אנטי-תרומבוליטי ובמהלכו יוחדרו לגופו חומרים שתפקידם הוא לשבור את קרישי הדם. בנוסף יינתנו לחולה מספר תרופות שמדללות את הדם ומונעות היווצרות של קרישים.