אחת מההפרעות בקצב הלב הנפוצה ביותר בעולם נקראת פרפור פרוזדורים. הפרעה זאת נובעת מפעילות חשמלית בלתי סדירה בפרוזדורים של הלב. בעקבות פעילות חשמלית מואצת, הפרוזדורים מאבדים את היכולת שלהם להתכווץ בצורה סדירה. אחד מן הסממנים הבולטים ביותר של הפרעה זאת הוא דופק לא סדיר של הלב ובדרך כלל מאופיין בדופק מהיר מהרגיל. קצב הדופק עולה עקב היווצרות של מעגלים חשמליים בחלקים העליונים של הלב.
על אף שהפרעה זאת איננה מסכנת חיים, אנשים הסובלים ממנה מעידים על תחושה לא טובה בזמן הפרפור עצמו. הפרפור עצמו יכול לחלוף במהרה או שהוא יכול להיות בעל אופי קבוע ומתמיד.
אוכלוסייה בעלת רמת סיכון גבוהה
רמת הסיכון לפתח פרפור פרוזדורים עולה עם הגיל ומתפתחת לרוב בקרב אנשים עם מחלות לב. אנשים בגיל שמונים ומעלה, לרוב לוקים בהפרעה. על פי מחקרים שנערכו עשרה אחוזים מהאנשים בטווח גילאים הזה סובלים מהמחלה. הסבירות לפתח את ההפרעה גוברת בעיקר בקרב אנשים בעלי מחלות לב מהסוגים הבאים: מחלת לב מסתמית, מחלות לב כליליות ומחלה של שריר הלב.
אף על פי כן ניתן לזהות הפרעה זאת גם בקרב אנשים שלא סובלים ממחלות לב כאלה ואחרות. על כן חשוב לציין שלא רק אנשים בעלי מחלות לב עתידים לפתח בעיה זאת אלא, ייתכן שגם אנשים שלא סובלים ממחלות לב עלולים לפתח את ההפרעה. אנשים עם מחלות רקע כמו סוכרת ויתר לחץ דם גם חשופים לרמת סיכון גבוהה יותר לחלות.
למרות שהמידע בארץ מוגבל לגבי רמת שכיחות המחלה בקרב האוכלוסייה, מחקר חדש שנערך לאחרונה חשף ששיעור החולים בארץ דומה לשיעור בארצות הברית, שם שכיחות המחלה באוכלוסייה הכללית עומד על שיעור של 0.95%. פרפור פרוזדורים נפוץ בעיקר בקרב נשים ומהווה את הסיבה השכיחה ביותר לאירוע מוחי תסחיפי.
תוצאות עתידיות
בטווח הארוך הפרעה זאת יכולה להסב נזק רב לתפקודו התקין של הלב ואף עלולה לגרום להופעת אי ספיקה בלב. אחת מהתוצאות העתידיות שעלולה להתפתח עקב פרפור פרוזדורים היא היווצרות של קרישי דם בתוך הפרוזדורים המפרפרים של הלב. קרישי הדם יכולים להגיע לעורקים שונים בגוף, אך הסכנה הגדולה היא שהם יגיעו לעורקי המוח ויגרמו לאירוע מוחי.