קריאטין - תוסף מזון
קריאטין הוא חומצה אורגנית חנקנית המתרחשת באופן טבעי בבעלי חוליות ועוזרת לספק אנרגיה לכל התאים בגוף, בעיקר בשרירים. זו מושגת על ידי הגדלת ההיווצרות של אדנוזין טריפוספט (ATP). קריאטין זוהה בשנת 1832, כאשר מישל אז'ן Chevreul גילה אותו כמרכיב של שרירי שלד, שהוא בשם מאוחר יותר, לאחר המילה היוונית בשר, (kreas). בפתרון, קריאטין הוא בשיווי משקל עם קריאטינין.
קריאטין מיוצר באופן טבעי בגוף האדם מחומצות אמינו ( חלבונים ) בעיקר בכליות ובכבד. זה מועבר בדם לשימוש על ידי שרירים. כ 95% של קריאטין הכולל של גוף האדם נמצאים בשרירי שלד. [4]
קריאטין מונוהידראט הוא לא חומר מזין חיוני, כפי שהוא מיוצר בגוף אדם מL-ארגינין, גליצין ו-L-מתיונין.
בבני אדם ובעלי חיים, כמחצית מקריאטין מאוחסן מקורו ממזון (בעיקר מבשר). מחקר, הכולל 18 צמחונים ו24 צמחונים שאינם, על ההשפעה של קריאטין בצמחונים הראה כי קריאטין הכולל היה נמוך באופן משמעותי מאשר שבאינם צמחונים. מאז ירקות אינם מייצגים את המקור העיקרי של קריאטין, צמחונים שצפוי להראות רמות נמוכות יותר של קריאטין שריר נגזר ישירות. עם זאת, הנושאים קרו להראות אותן הרמות לאחר שימוש בתוספים. לאור העובדה שקריאטין יכול להיות מסונתז מחומצות האמין שהוזכרה לעיל, מקורות חלבון עשירים בחומצות אמינו אלה יכולים להיות צפויים לספק יכולת המספקת של ילידים ביוסינתזה בגוף האדם.
אנזים GATM (L-ארגינין: גליצין amidinotransferase (AGAT), EC 2.1.4.1) הוא אנזים אחראי למיטוכונדריה catalyzing צעד שיעור המגביל הראשון של ביוסינתזה קריאטין, ובעיקר לידי ביטוי בכליות ובלבלב.
האנזים השני במסלול (GAMT, Guanidinoacetate N-methyltransferase, EC: 2.1.1.2) בא לידי ביטוי בעיקר בכבד ובלבלב.
ליקויים גנטיים במסלול biosynthetic קריאטין להוביל לליקויים נוירולוגיים חמורים שונים.