יזמים מתחילים אשר מעוניינים להקים עסק או להוציא לפועל מיזם כלשהו נאלצים לכתוב מסמך הקרוי תוכנית עסקית. חלקם לא מבינים מדוע עליהם לנסח בכתב את מה שהם כבר הבינו, וההסבר המתקבל בדרך כלל הוא שתוכנית עסקית נדרשת לצורך גיוס הון, בין אם מדובר בהלוואה, השקעה או כל צורה אחרת של מימון. הסבר זה מספק בדרך כלל את היזמים אשר מתיישבים ליד המחשב ומתחילים לכתוב. הם מצפים ליחס אוהד מעמיתיהם ולא מעוניינים בביקורת. יחד עם זאת, נראה שדווקאה הגישה הביקורתית יכולה לעזור להפוך את התוכנית העסקית למסמך משכנע.
גישתו של יזם המנסח את התוכנית העסקית של הפרויקט חייבת להיות סקפטית, לטובתו ולטובת המיזם. מומלץ לראות בצורך בכתיבה של התוכנית העסקית הזדמנות לעלות על כל נקודות הכשל והסיכון האפשריות בפרויקט ולתת עליהן את הדעת. יש לחשוב על התוכנית העסקית כעל בדיקת התכנות, כלומר מסמך אשר עונה על השאלה החשובה מכל: האם הפרויקט אפשרי? שאלה זו שקולה לשאלת המחץ הבאה, והיא: האם הפרויקט כדאיי? למעשה, אם הפרויקט אינו אפשרי, הוא אינו כדאיי. לכן תחשיב הרווח העתידי הוא רק הדובדבן שבקצפת, וחייב להישען על בדיקה מעמיקה שמראה שהפרויקט עונה לכל הקריטריונים הבסיסיים האפשריים.
דוגמא למחסום אפשרי הוא מחסום משפטי, הקשור בשימוש בטכנולוגיה ובזכויות יוצרים. למשל, אם המיזם נשען על טכנולוגיה מתקדמת, יש לבדוק האם מותר מבחינה משפטית להשתמש בה, או שמדובר בפטנט רשום ויש להגיע להסכמים עם בעל הזכויות. אם מדובר, לדוגמא, בסרט קולנוע המבוסס על ספר מוכר וידוע, יש לבדוק למי שייכים זכויות היוצרים על הסיפור עצמו, האם השימוש בו הוא חופשי או שהמחבר או יורשיו מוכנים לאשר את השימוש בתנאים מסוימים. את ממצאי הבדיקה יש לכתוב בתוכנית העסקית: השיקול האם כדאי לרכוש את הזכויות הוא שיקול עסקי כלכלי.
סוגיות נוספות שקשורות להתכנות הפרויקט הן סוגיות הקשורות במקרקעין ובחוקיות השימוש בהם לצורך הפרויקט. יש לציין ששימושים מותרים במקרקעין מוגדרים בתוכניות בניין עיר, הקרויות תב"ע. שימוש במבנה או בשטח שלא על פי השימוש המותר הוא עבירה על החוק, לכן יש לערוך בירור מקיף ברשות המקומית ולכתוב את הממצאים בתוכנית העסקית.
לסיכום, מומלץ לראות בתוכנית עסקית בדיקת התכנות. יזם אשר מביט בפרויקט בעין ביקורתית עשוי לגלות הפתעות רבות. רצוי מאוד שיעשה זאת לפני המשקיעים הפוטנציאליים.