כשאומרים מבנה מסוכן אולי עולה בראשך תמונה של מבנה נטוש, הרוס חלקית, כזה שברור כי להסתובב לידו זו סכנת נפשות. אבל גם הבית בו אתה גר, במיוחד אם מדובר במבנה ישן שלא תוחזק כראוי במשך השנים, גם הוא עלול להתברר פתאום כמבנה המסכן את המתגוררים בו או את הסובבים אותו.
איך בניין רגיל ותמים הופך פתאום למסוכן? כל עירייה ורשות מקומית מחזיקה צוות של מהנדסי בניין. בין היתר, במסגרת עבודתם, הם צריכים לאתר מבנים מסוכנים על מנת לא להגיע למצב בו הסכנה מתגלה מאוחר מדי.
לא חסרים סיפורים על מרפסות שלפתע התנתקו ונפלו, חלקי טיח גדולים שהתפוררו או מדרגות ששקעו או נשברו. כל אלו עלולים להיגמר באסון גדול, ומהנדסי העירייה מנסים להקדים תרופה למכה ולהימנע מאחד כזה.
איך תדע שאתה מתגורר במבנה מסוכן?
אם אכן המבנה בו אתה מתגורר או עובד יתברר כמסוכן, אין לך מה לדאוג – העירייה תדאג שתדע על כך. צו מטעמה יישלח אל בעל הדירה או המבנה ובו יפורטו הצעדים שעליך לעשות. אם המצב קריטי, תחויב בפינוי המבנה לאלתר ואולי אפילו יוגש צו הריסה. במצב כזה, כבר אין לך הרבה מה לעשות ולמען ביטחונך, כדאי שתמלא אחר צו העירייה.
במקרים פחות דחופים, תיתן לך העירייה אולטימאטום לתיקון הנזקים שיפורטו על ידה, לחיזוק המבנה והסרת הסכנה שהוא מהווה, כל זאת כמובן רק בתנאי שעל פי הערכת מהנדסי העירייה התיקון אפשרי.
אז מה אני אמור לעשות עכשיו???
קודם כל להירגע. אם זו היתה סכנת נפשות להמשיך ולהתגורר במבנה, היית מקבל הוראת פינוי. יחד עם זאת, שאננות גם היא לא במקום. אם לא תתקן את הליקויים תוך פרק הזמן שהוקצב לך, אתה עלול למצוא את עצמך מול תביעה משפטית מטעם העירייה, מצב בו אף אחד לא היה רוצה להימצא.
את התיקון אתה לא יכול לעשות סתם כך. העירייה מצפה לדוח הנדסי של מהנדס בניין מוסמך בו יפורטו התיקונים שנעשו ומצב המבנה לאחריהם. רק לאחר בחינת הדוח, אם אכן הסכנה הוסרה, ההכרזה כי זהו מבנה מסוכן תוסר גם היא.
במצב של הכרזה על מבנה מסוכן, אל תתמהמה ואל תנסה לעגל פינות – פנה אל מהנדס בניין מקצועי ומוסמך, ועשה את התיקון כמו שצריך. חיסכון של כמה מאות שקלים או רצון 'להחזיר' לעירייה לא שווים את הביטחון של דיירי המבנה ושל עוברי האורח ברחוב.