ביטחון וחברה – המרכז האוניברסיטאי באריאל
נכתב על ידי: הדס כהן
תאריך: 19/09/12

אין ספק שבמדינת ישראל יש למשרד הביטחון משמעות מיוחדת ומורחבת במיוחד. הרי כ: "כבשה בין שבעים זאבים", כך מיקומנו הגיאוגרפי. גם בעיות פוליטיות מרובות מהווים כוח מוגבר למערכת הביטחון. די בעובדה שכל אזרח בישראל אמור לשרת על-פי חוק בצבא למשך מספר שנים. יש התולים או דורשים זכויות אזרחיות, או: "קבלה" לחיים אזרחיים בישראל, על פי השאלה: "היכן שירתת בצבא?". כל סוגית גיוס חרדים ואוכלוסיה ערבית ועוד. סיים האזרח את שירותו הסדיר הוא נקרא למשך שנים לעשות מילואים (אני מדגיש כי אני מצדיע לאזרחים - אולם ביקורתי היא על המערכת).

בנוסף, מעבר לשאלת עצם הגיוס, הצבא לוקח / מקבל על עצמו משימות נוספות שאינם בהכרח תלויות בביטחון כגון חינוך. חָיִל שלם בצה"ל עוסק בחינוך, סיסמתו היא: "עם בונה צבא בונה עם". הוא משקיע כספים רבים בחינוך נוער ובניית מסגרות עבור אוכלוסיות חלשות. למה זה קשור לביטחון שאליו מופנים תקציבים. הצבא גם מחזיק תחנת רדיו שעוסק בשידורי אקטואליה, מה לזה ולתקציב הביטחון? בשביל זה יש את משרד התקשורת?! במיוחד גלגל"ץ שעניינו מוזיקה ודיווחי תנועה.

אזרח בישראל בונה בית חדש צריך אישור של משרד הביטחון, יש או אין מרחב מוגן. הרי אנחנו באיום מתמיד של טילים והפחדות נוספות. חיילים רבים נשלחים למשימות שיטור ונמצאים תחת קונפליקט של יחסי צבא ואזרחים. רוב השירות בשטחי יהודה ושומרון מצריך דיון מחדש על עבודת צבא או משטרה. אולי זה ניצול ציני של המדינה כלפי אזרחים צעירים ש"מרעילים" אותם בסיסמאות ונותנים להם להיות שוטרים ולא לוחמים. כאזרחים אנחנו נפגשים רבות עם מערכת הביטחון, ביותר מדי צמתים בחיינו. דבר שאינו בריא בחברה נורמאלית.

הדבר שהעלה את חמתי בתקופה האחרונה היא סוגיית המרכז האוניברסיטאי באריאל. אפשר להיות בעד ואפשר להיות נגד, אולם מה הקשר של משרד הביטחון לכך?? הייתה ועדה של משרד החינוך, שהרי מדובר במרכז אקדמי, שהחליטה לשדרג את המקום ממרכז אוניברסיטאי לאוניברסיטה. הייתה הצבעה בעד ונגד וקיבלו החלטה. למה צריך לכך אישור של אלוף פיקוד? מה הוא קשור לעניין? מה מעניין אותי מה דעתו של שר-הביטחון בנושא יהיה אשר יהיה? זו החלטה חינוכית אקדמית, לא ביטחונית. אושר במשרד החינוך, אושר בממשלה, מה הקשר למשרד הביטחון? תיאטרון האבסורד חוגג, חסמי הבירוקרטיה והשלטת מערכת הביטחון עלינו חוצה גבולות. יש לסרסה בטרם התמנון ישלח זרועות נוספות על חלקות שאינם קשורות אליו.

על חברה נורמלית לסרס כוחות שאינם רצויים ועל כן עליה לסרס גם מכוחו של משרד הביטחון, ולומר לו שעליו להתעסק בביטחון ולא בפוליטיקה או דברים אחרים. משרד זה גדל מדי שנה בתקציבים מרובים, אולי כדאי שיתעסק בביטחון וכך גם תקציביו ירדו, וגם יהיה אולי יותר ביטחון. אל למשרד זה להתעסק בדברים לו לא.

בשולי הדברים, לאחרונה מדובר על כך שכביש 10 (גבול ישראל מצרים) ייסגר לציבור בצו אלוף או אף רמטכ"ל מטעמי ביטחון. אם אני לא טועה מטרתו של הצבא לאבטח אותו, כדי להזרים חיים, לא לסגור אותו ולנטרל חיים. כנראה ששוב הצבא ומשרד הביטחון התבלבלו בתפקידם - כמובן בשם הביטחון הקדוש שלנו. אם דוד בן-גוריון היה מקשיב לגורמי הביטחון אולי לא הייתה קמה מדינה, כי זה לא רציונלי להקים מדינה יהודית בכזה איזור ביטחוני.

____________________________________________________________________

מתוך הבלוג של יהושע גלזמן, מאתר הארגון צו פיוס .


 
אודות המחבר
המאמר הודפס מאתר portal-asakim.com - אתר מאמרים עסקיים ומקצועיים
http://www.portal-asakim.com/Articles/Article32725.aspx