האם אי פעם חשבתם על מקורו של מדיח כלים ביתי?
נכתב על ידי: טל זולברג
תאריך: 20/09/12

ישנם לא מעט מוצרי חשמל יומיומיים שאנו עושים בהם שימושים ביתיים ולא עוצרים לרגע לחשוב עליהם. מהיכן הם בא, מי המציא אותם, איך אנשים הסתדרו בלעדיהם כל כך הרבה שנים ועוד מחשבות מסוג זה. מדיח כלים הוא רק דוגמא אחת למוצר חשמלי שנמצא בבתים רבים בישראל ורוב הסיכויים שמעולם לא ייחסתם לו כל חשיבות. ככה זה כשמקבלים דברים כמובנים מאליהם. החלטנו להקדיש את הטקסט הבא לאחת המכונות שהפכו את החיים שלנו להרבה יותר קלים ונוחים כי למרות שישנם אנשים מוזרים בעולם, מעטים מאוד הם האנשים שאוהבים לעשות כלים בעצמם.

מדיח כלים ראשון בא לעולם

לפני יותר ממאה ועשרים וחמש שנים איש עוד לא שמע על מדיחי הכלים המודרניים המשוכללים דוגמת אלה שמייצרות מיטב החברות כמו בלומברג למשל. בתקופה ההיא כלים היו נערמים בכמויות בכיורים ברחבי העולם עד שאישה מבריקה בשם ג'וזפין קוקרן שמה לב לתופעה מטרידה. בזמן שטיפת הכלים חלק גדול מכלי החרסינה היקרים שלה סבלו משברים ומסדקים והיא החליטה שהיא תבנה מכונה שתשמור עליהם.

1886 אולי תיזכר לנצח כשנה בה נבנה פסל החירות המפורסם, אך עבור רבים היא זכורה כשנה בה נבנה האבטיפוס הראשון של מדיח הכלים. אז כן, הוא לא היה יעיל כמו מדיח כלים של חברת בלומברג למשל אבל כמו שאומרים – צעד קטן לג'וזפין קוקרן, צעד ענק לכל מי ששונא לשטוף כלים. המדיח הראשון היה למעשה דוד נחושת שבתוכו הותקן גלגל שהסתובב באמצעות מנוע חשמלי. על אותו גלגל הורכבה מעין רשת ברזל ובאותה רשת היו מקומות ייעודיים עבור צלחות, כוסות וסכו"ם. בדומה למדיחים המודרניים, עם סיבוב הגלגל הותזו מים בטמפרטורה גבוהה בשילוב עם סבון על הכלים ולאחר מכן הותזו עליהם מים חמים בלבד. ככה בא לעולם מדיח הכלים הראשון.

הבדלים בין שטיפה ידנית למדיח

שטיפת כלים ידנית מתבססת על פעולה מכנית בעיקר של קרצוף ושל שפשוף. לעומת זאת, שטיפה באמצעות מדיח כלים מתבססת על חום. מים בטמפרטורה של 55-65 מעלות צלזיוס שוטפים את הכלים המלוכלכים בשילוב עם חומרי ניקוי שמומסים בהם ולאחר מכן הכלים נשטפים משאריות המזון והסבון בזרם מים נוסף. האם אתם מוכנים להיפטר מכאבי הגב ומהעבודה הקשה?


 
אודות המחבר
המאמר הודפס מאתר portal-asakim.com - אתר מאמרים עסקיים ומקצועיים
http://www.portal-asakim.com/Articles/Article32769.aspx