רובנו יודעים מיהו פסיכולוג – זה מומחה לקשיים רגשיים שניתן לפנות אליו ליעוץ או לטיפול. כאשר מדובר בפסיכולוג ילדים, חלק מההורים אינם מבינים במה מדובר. ילדים, ובמיוחד ילדים קטנים אשר לא יודעים לבטא באופן וורבלי את הרגשות שלהם, או שאינם מעוניינים לשתף פעולה עם המבוגרים, לא יפנו אל פסיכולוג ילדים לבד. תפקידם של ההורים להגיע ליעוץ ולטיפול בקשר לקשיו של הילד, ולבקש עזרה בהתמודדות איתם. לכן ניתן לומר שפסיכולוג ילדים מטפל בכל המשפחה, גם בילד וגם בהורים.
ברוב המקרים ההורים מגיעים אל פסיכולוג ילדים בהמלצה של המסגרת החינוכית – הגננת בגן או מורה בבית הספר. לעתים ניתן לפנות אל פסיכולוג ילדים חינוכי, אשר מתמחה במתן עזרה להתמודדות עם קשיים הנובעים מהמסגרת או המתבטאים רק בה. כך, למשל, ילד שמתפקד יפה בכל התחומים, עשוי להיות מעורב בסכסוך עם ילדים אחרים בבית הספר על רקע של תחרות על מנהיגות, או בגלל נושאים הקשורים למקובלות חברתית. כאשר מדובר על בעיות בתפקוד הכללי של הילד, מומלץ לפנות אל פסיכולוג ילדים קליני. כאשר מדובר על חשש לקשיים התפתחותיים, ניתן לפנות אל פסיכולוג ילדים התפתחותי.
חלק מההורים אשר מקבלים המלצה מהמסגרת החינוכית של הילד לפנות אל פסיכולוג ילדים, מרגישים מופתעים ולעתים קשה להם לקבל את המחשבה על כך שהילד זקוק לטיפול מיוחד. צריך לזכור שהצוות החינוכי אינו יכול לאבחן: כל מה שניתן זה להמליץ על פנייה למומחה בנושא. יחד עם זאת, חשוב לזכור גם שהגננות והמורות רואות את הילד במצבים בהם ההורים אינם רואים אותו, ולא מומלץ להתעלם מדעתן. במידה והצוות החינוכי מגזים בהערכתו את הקשיים של הילד, פסיכולוג ילדים מומחה יוכל להרגיע את ההורים. במידה וקיימים קשיים אובייקטיביים, עדיף לטפל בהם מוקדם ככל שאפשר.
פסיכולוג ילדים מתחיל כל אבחון משיחה עם ההורים. בנוסף לכך הוא נפגש עם הילד (לעתים בנוכחות ההורים ולעתים לבד), ולומד את המסמכים מהמסגרת החינוכית. הטיפול נקבע על פי תוצאות האבחון, ותמיד יכלול הדרכת הורים. בחלק מהמקרים לא יידרש טיפול כלל, ושיחה עם ההורים תיתן את המענה הדרוש למצב הספציפי. במקרים אחרים יהיה צורך בסדרת מפגשים טיפוליים עם הילד. בכל אופן, שיתוף הפעולה עם ההורים יקבע במידה ניכרת את הצלחת הטיפול.