פאונדרס- פלגות בארץ ובעולם - ניתוח היבטים שונים
נכתב על ידי: דנה הראלי
תאריך: 07/11/12

פאונדרס- פלגות בארץ ובעולם - ניתוח היבטים שונים

בעבר היו המפלגות דרכם של אנשים להשתתף בעולם הפוליטי, אך כוחן של המפלגות נחלש ממספר סיבות והתפתחות התקשורת מאפשרת נגישות לעולם הפוליטי.בעבר היו יותר אנשים חברים במפלגות אך כיום הן פחות מושכות את העם. מפלגה - מוסד קבוע, המאגד בעלי דעות ורוצה לקחת חלק בשלטון.  (קבוצה שאיננה לוקחת חלק בשלטון היא קבוצת אינטרס). מבחנן של המפלגות הן הבחירות - על מנת להיות חיוניות, עליהן להוכיח שהן לא תופעה חולפת.

דוגמאות:

1. "הגמלאים" טרם הוכיחו עצמם בתור מפלגה כיוון שלא הקימו מוסדות ולא הוכיחו עצמם לאורך זמן, היום מוגדרים כרשימה אם לא יצליחו בבחירות הבאות נגדירם כרשימה. אם ישרדו נכנה אותם מפלגה שקמה ב-2006.

2. "קדימה", תופעה יוצאת דופן, זכתה מהיום הראשון בתואר "מפלגה" מאחר והיא מפלגת שלטון- ראש הממשלה בא מתוכה וההנחה היא כי הם ישרדו את הבחירות הבאות.

יחסי המפלגה:האידיאולוגיה של המפלגה מצויה במצעה.למימוש המצע יש צורך במנהיגים.הסתכלות אל העבר השילוב של מנהיגים ואידיאולוגיה הם האלמנטים ההכרחיים כשעבר המפלגה מורכב ממנהיגיה המיתולוגיים.

ההבדל בין הצבעה למפלגות אז והיום: בעבר: מפלגות מסה/המון.  מצע ברור ואידיאולוגי.מימון המפלגה ע"י חבריה. חברי המפלגה היוו את גרעינה הקשה.דרך להפצת רעיונות והכשרת מנהיגי העתיד.

כיום:  האידיאולוגיה פחות מובהקת ופועלות על פי טרנדיים (הטרנד החברתי בחירות האחרונות בישראל).ההשתייכות של אישי המפלגה לא מובטחת ומתפקדיה נזילים יותר מ"החברים" במפלגות של פעם.  התהליכים הפוקדים אותנו מובילים לפחיתות בדוגמאטיות במפלגות.מימון המפלגות ע"י המדינה.הדגשת אשיותו של המנהיג ולא האידיאולוגיה.השינוי הגדול שפקד את הזירה המפלגתית הוא שהמפלגות חדלו להיות מפלגות המון והפכו למפלגות שלד - catch all party. המשימה הפכה להיות תפיסת השלטון. המפלגות מציעות עצמן כמנהל טוב יותר למדינה כשהאידיאולוגיה מטושטשת.

הסיבות שהביאו לשינויים:המפלגות נמצאות בתחרות שמביאה אותי לכדי התפשרות מפלגות מעתיקות (אידיאולוגיה, אנשים, שיטת בחירות, קמפיין) אחת מהשנייה. מדיה ותקשורת. מספר המפלגות ורמת הדמוקרטיה: מפלגות- מונרכיה או מדינות שעברו הפכה והצבא השתלט עליהן. אוטוריטה- אדם יחיד שולט במדינה. מפלגה- מדינה בעלת משטר טוטאליטרי. מפלגת השלטון היא כלי חשוב לתפעול וגיוס ההמון. שלטון טוטאליטרי חזק מאפשר בחירות דמה.


 
אודות המחבר
המאמר הודפס מאתר portal-asakim.com - אתר מאמרים עסקיים ומקצועיים
http://www.portal-asakim.com/Articles/Article34133.aspx