ניהול עסקי מורכב ממספר תחומים, בהם התחום הכלכלי הוא אחד הבולטים בחשיבתו המכרעת להצלחת העסק. בארגונים ומוסדות גדולים נהוג להעסיק יועצים כלכליים על בסיס קבוע, כחלק מצוות הארגון. יחד עם זאת, בעסקים קטנים ובינוניים ייעוץ כלכלי מתנהל בדרך כלל במתכונת של מאורע נקודתי בעת הצורך.
מהן התועלות מייעוץ כלכלי לעסקים? התועלת העיקרית והחשובה היא לתת לכסף לעבוד בשביל העסק; להביא למצב בו יתרות חיוביות מביאות רווחים; למנוע הפסדים הנובעים מניהול הכנסות בלתי יעיל, וכדומה. מנכ"ל החברה או בעל העסק יכולים לקבל עזרה מקצועיות בסוגיות של ניהול תזרים מזומנים, גיוס הון ממקורות בנקאיים וחוץ בנקאיים, ניהול אשראי לקוחות וספקים, המחרה נכונה, ניהול הוצאות שכר עובדים וכדומה.
בחינה של תזרים מזומנים היא אחד השלבים הראשונים בייעוץ כלכלי לעסקים. לעתים קרובות ההכנסות עולות על ההוצאות ובכל זאת העסק מוצא את עצמו בקשיים פיננסיים. לעתים הסיבה לכך יכולה להיות נעוצה בבעייה תזרימית, כלומר בתזמון לא מוצלח של הכנסות לעומת הוצאות. הדוגמא הבולטת לכך היא תנאי תשלום שונים של לקוחות לעומת ספקים: אם העסק משלם על הוצאותיו מיידית ומקבל תשלומים מעוכבים מלקוחות, הוא ימצא את עצמו בפער תקציבי בעייתי. במקרה כזה ניתן לבחון אמצעים שונים לטיפול במצב: השגת אשראי ספקים (קבלת סחורה תוך דחיית התשלום עליה), שינוי תנאי התשלום של הלקוחות וכדומה.
אשראי בנקאי וחוץ בנקאי הוא נושא חשוב נוסף הנבחן במסגרת של ייעוץ כלכלי. לעתים תנאי ההלאוות אינן מיטביות, וניתן לבחון סגירה של הלוואות ולקיחה של הלוואות אחרות בתנאים טובים יותר. פיצול של הלוואות ואיתור גורמים מממנים נוספים יכול לשפר את תנאי האשראי הקיימים. לחלופין, השקעה נבונה של יתרות תקציביות עשויה לשפר את מצב העסק ולבסס אותו כלכלית.
גם בחינה של גובה ההכנסות וההוצאות נכללת בייעוץ פיננסי. לעתים המוצרים והשירותים של החברה אינם מתומחרים נכון, לשני הכיוונים, ויעוץ מקצועי עשוי לתקן זאת. מתכונת של הוצאות עבור שכר עבודה יכול להיות בלתי מתאים לעסק הספציפי, ויועץ פיננסי מקצועי יכול לעלות על זה. לעתים משתלם יותר לעבוד עם עובדים שכירים, ואילו במקרים אחרים – עם נותני שירות עצמאיים בלבד.
לסיכום, ייעוץ כלכלי לעסקים עשוי לשפר את התפקוד העסק ולהביא להשבחתו.