פסיכולוג, פסיכיאטר - מי מבין כל הפסיכולוגים יכול לעזור לך
נכתב על ידי: סמדר חודרה
תאריך: 06/02/09

 

מיהו פסיכולוג ?

"חוק הפסיכולוגים" מתיר את השימוש בתואר "פסיכולוג" רק לבעל תואר שני (M.A) לפחות, שהנו רשום בפנקס הפסיכולוגים של משרד הבריאות.

לימודים לתואר שני בפסיכולוגיה נלמדים במרבית האוניברסיטאות בישראל, במסגרת הפקולטה למדעי החברה או בפקולטה לבריאות ולרפואה. לתנאי הקבלה לתואר שני  בפסיכולוגיה (M.A) רף גבוה במיוחד. לימודי התואר השני בפסיכולוגיה מתמקדים בתחומי התמחות שונים. בתום לימודי ההתמחות נדרשת תקופת התמחות מעשית (סטאז') של 4 שנים ולאחריה - בחינת מומחיות מטעם המדינה. הבחינה תקבע האם תינתן למועמד רישיון עיסוק של מומחה בתחומו, אם לאו.

סוגי ההתמחויות בפסיכולוגיה:

•פסיכולוגיה קלינית: מתמחה בפסיכופתולוגיה, אבחון וטיפול. ייעוץ במגוון של בעיות היומיום, כגון מצבי דיכאון, חרדה, ולחץ. כמו כן עוסק התחום הקליני בטיפול  באנשים בעלי הפרעות נפשיות.

•  פסיכולוגיה רפואית: מתמחה בייעוץ ובטיפול, במטופלים ובבני משפחתם שנמצאים לקראת טיפול רפואי/ ניתוח ובמהלכו.

• פסיכולוגיה התפתחותית: מתמחה בטיפול בתינוקות ובילדים עד גיל בית הספר היסודי. על פי רוב, פסיכולוג מומחה זה מכונה פסיכולוג ילדים. רוב הפסיכולוגים של הילדים מטפלים גם במבוגרים,  בשל הסיבה הפשוטה שילד מגיע לטיפול תמיד עם הוריו. לפיכך, מקובל לעבוד בו בזמן גם עם ההורים.

•פסיכולוגיה חינוכית: מתמחה בייעוץ למורים ולתלמידים במסגרת בית הספר.

•פסיכולוגיה ארגונית: מתמחה בייעוץ לארגונים בנוגע ליעילות הארגון ולהשתלבות הפרט בתוכו.

•נוירופסיכולוגיה: מתמחה במחקר וטיפול של פגיעות מוח ובשיקומם.

• פסיכולוגיה שיקומית: מתמחה בטיפול בנפגעי מחלות, בנפגעי תאונות, עיבוד שכול ובטראומות אחרות.

• פסיכולוגיה קוגניטיבית: מתמחה בחקר התפקודים המנטאליים, כגון זיכרון, למידה וקשב ויישומם. תחום זה אינו דורש תקופת התמחות.

• פסיכולוגיה מחקרית- ניסויית: חקר הפסיכולוגיה ופיתוח שיטות מחקר. תחום זה אינו דורש תקופת התמחות.

פסיכולוג או פסיכיאטר ?

הפסיכולוגיה והפסיכיאטריה הנם שני תחומים דומים במהותם ובו זמנית נחשבים לתחומים נפרדים. פסיכיאטר הנו רופא המתמחה בתחום הנפש ועוסק במתן טיפול נפשי ותרופתי. פסיכולוג בעל התמחות קלינית או שיקומית, מומחה בפסיכותרפיה ובפסיכופתולוגיה, הוא היחיד שרשאי להעביר מבחנים פסיכודיאגנוסטיים כדי לאבחן וליצור פרופיל טיפולי. הפסיכולוג אינו רשאי להמליץ או לתת טיפול תרופתי.

מי רשאי לתת טיפול נפשי?

פסיכולוג הנו אדם שסיים לימודי תואר שני (M.A) בפסיכולוגיה, עבר הכשרה טיפולית במוסד מוסמך  ובעל רישיון ממשרד הבריאות. רק הפסיכולוג הקליני רשאי לעסוק בטיפול נפשי.

אילו סוגי טיפולים פסיכולוגיים קיימים?

את שיטות הטיפול הפסיכולוגי ניתן לסווג לשתי שיטות עיקריות: טיפול דינאמי שהנו טיפול ארוך מועד, והטיפול הממוקד קצר המועד. הטיפול הדינאמי נועד לטפל בנושאים הקשורים לאישיות, לדימוי העצמי, לזהות, נטיות ולתחומי חיים, הדורשים מסע מקיף וארוך טווח של מספר חודשים עד שנים. הטיפול הממוקד קצר המועד נועד לטפל בבעיות ממוקדות המשפיעות על תחום צר בחיים, כגון חרדות, פוביות וכדומה. הטיפול אורך מספר מועט של פגישות עד חצי שנה. הטיפול הפסיכולוגי מובחן גם בפורמט המפגש: אישי, זוגי, משפחתי, קבוצתי, למבוגרים או לילדים. מתכונת הטיפול הנפוץ ביותר מביניהם הוא הטיפול האישי, ואילו את הטיפול הקבוצתי נראה לרוב סביב תהליכים של ייעוץ ופיתוח ארגוני.

איך בוחרים פסיכולוג טוב?  כמה זמן נמשך טיפול?

• ראשית, יש לבקש לראות תעודת רישיון מומחה מטעם משרד הבריאות, שלרוב יתנוססו בחדרו של הפסיכולוג.

•  יש לבחור אדם העוסק בטיפול ולא במחקר והוראה, ניהול או כתיבת חוות דעת.

• בפגישות הראשונות (3-2 פגישות) יש לערוך היכרות הדדית, להחליט על הנושאים שבהם ייגע הטיפול. יש לקבוע לוח זמנים משוער, האם מדובר בטיפול קצר וממוקד או בטיפול ארוך טווח.

•  "כימיה". אם  המטופל מרגיש שלא קיימת "כימיה" בטיפול, עליו להמשיך לחפש מטפל  חלופי עבורו.

•חשוב לערוך בכל כמה חודשים הערכת התקדמות ולקבוע אומדני זמן חדשים.

• במהלך טיפול מוצלח, על המטופל לחוש בשינוי.

כמה זה עולה לי?

עבור טיפול פסיכולוגי דרך קופת חולים: 160-100 ₪ לפגישה.

עבור טיפול פסיכולוגי פרטי: 400-250 ₪ לפגישה.

• המחיר נקבע לפי ותק, ניסיון ומוניטין של המטפל.

האם לפנות למסגרת ציבורית או פרטית?

עיקר יתרונו  של הטיפול הציבורי הנו עלותו הנמוכה. ואילו חסרונו העיקרי בא לידי ביטוי בחוסר גמישותו, למשל, בהמתנה לתור, בבחירת המטפל, שעת המפגש ובתדירות המפגשים. הפנייה לטיפול בשירות הציבורי נעשית באמצעות קופות החולים ובאמצעות מרפאות בריאות הנפש של משרד הבריאות ואגף הרווחה בעירייה.

למסגרת טיפול פרטית ניתן להגיע באמצעות המלצה, היכרות אישית וכמובן - דרך האינטרנט.

לילך שליט.

גז צחוק


 
אודות המחבר

מכון דור - ייעוץ, אבחון וטיפול של פסיכולוגים או פסיכיאטרים להתמודדות עם בעיות דיכאון, התמכרות, חרדה, משבר אישי, בעיות שינה, תחושת בדידות, פסיכוזה ועוד. המכון ערוך לתת מענה לכל הצרכים הללו באמצעות טיפול דחוף, ביקור בית, ייעוץ טלפוני ועוד. לרשות מכון דור עומדים מומחים בכירים הערוכים לספק טיפול זוגי או טיפול פסיכיאטרי מתאים. למכון 3 סניפים: מרכז, צפון ודרום. אפשר ליצור קשר עם כל אחד מן הסניפים בטלפון 03-5021614. מנהלת המכון: נאווה הגר. אשת קשר: סמדר חודרה.

המאמר הודפס מאתר portal-asakim.com - אתר מאמרים עסקיים ומקצועיים
http://www.portal-asakim.com/Articles/Article3459.aspx