אחד מהסממנים הבולטים של החברה הישראלית, שרווח גם בקהילות הישראלים ברחבי העולם, הוא ללא ספק מנהג השירה בציבור. המנהג היפה והרומנטי החל עוד מימי היישוב, ונעשה פופולארי גם כיום.
שירה בציבור, שכללה זמר עברי, הגיעה בעבר כמעט תמיד לצד ריקודי עם וכלי נגינה שונים, ואחת ממטרותיה העיקריות היו להפיץ את השירים באירועים בהם התכנסו אנשים ושרו בצוותא. מערב לערב הם למדו את השירים, חזרו על השורות וחיזקו את השפה ואת הקהילה.
אמנם שירה בציבור נתפסה כמנהג של מבוגרים ששרו שירים נוסטלגיים מול מסך גדול בו ריצדו מילות השיר. אבל בשנים האחרונות הפכה השירה בציבור לאחד מהאירועים התרבותיים והמסורתיים בקרב צעירים רבים.
אם פעם שרו המבוגרים שירים רבים של להקות צבאיות, של ארץ ישראל הישנה והטובה, ושל המולדת - היום שרים הצעירים שירים מכל הסגנונות - מזרחית, רוק, אהבה, נוסטלגיה, תקווה ושלום ועוד.
המנהג הפך לטרנד לוהט שמקרב לבבות ומשמח את כל המשתתפים. השירים הנוסטלגיים חזרו לאופנה, ולאט לאט החלו לקום מועדונים ופאבים שמציעים ערבי "בירה ונשירה" - גם שותים וגם שרים, גם רוקדים וגם מתקרבים.
ערבי שירה בציבור הפכו להצלחה ומתאימים לכל אירוע - יום הולדת, מפגש משפחתי, מסיבות, חתונה, בר\בת מצווה ועוד. חבר'ה צעירים ומבוגרים עומדים ביחד על השולחנות ועושים שמח עד השעות הקטנות של הלילה, יש יותר כיף מזה?
השירה הפומבית והמשותפת של שירים שמוכרים לכולם הפכו לטקס פופולארי שהגיע גם לטלוויזיה וגם לרדיו ("לא נפסיק לשיר", "שירה בשידור" ועוד). לא רק שהמשתתפים באירוע שירה בציבור שרים ביחד, הם גם לוקחים חלק פעיל בהובלת הערב.
במהלך הערב עולים המשתתפים, כל אחד על פי רצונו וזמנו, לוקחים את המיקרופון ופשוט שרים בהנאה גדולה עם הפנים לקהל - בין אם הם יודעים לשיר ובין אם לא. כל הקהל מצטרף לשירה ונוצרת אווירה הרמונית ושמחה. את הערב של שירה בציבור אפשר לארגן בבית, בטבע, על הגג, אך גם מועדון שירה בציבור מומלץ ביותר. יש לוודא לפני ארגון הערב על סגנון המוזיקה שמתאים לקהל. רצוי גם שיהיה בערב אוכל ונשנושים, שתייה קלה ודפים עם מילות השיר.