קרן נאמנות היא אחד המוצרים המובילים שמציעים בתי השקעות ללקוחותיהם, הרעיון העומד בבסיסה הוא שבמקום שכל אדם ירכוש בנפרד מניות של חברות הנסחרות בבורסה , אוספת הקרן את כספיהם של המשקיעים ובוחרת אילו מניות או מכשירים פיננסים אחרים כמו מט"ח או אג"ח לקנות ומתי למכור אותם על מנת שלמשקיעים תהיה תשואה מקסימאלית. הרעיון או המצאת קרן הנאמנות החלה ב-1868 באנגליה כך שמדובר במכשיר פיננסי ותיק שכבר הוכיח את יעילותו.
השקעות חכמות ושקולות
כאשר אנו מעוניינים בקרנות נאמנות עלינו להחליט מראש איזה סכום אנו רוצים להקציב לדבר ולהתייחס גם להשקעות אחרות שכבר נמצאות ברשותנו ולרכוש "יחידות השתתפות". מנהלי הקרן מחליטים מראש כמה יחידות השתתפות הם מנפיקים לציבור, ומה העלות של יחידות השתתפות. בדרך זו אנו שותפים ברווחים של החברה אך לא משפיעים על ניהולה, כלומר לא משפעים על הרכב תיק ההשקעות של קרן הנאמנות שלנו. קרן הנאמנות נרכשת בבורסה, כסף פנוי מחשבון העו"ש שלנו עובר לפיקדון הקרן ובתמורה אנו מקבלים יחידת השתתפות. בשונה ממכשירים פיננסים המהווים מכשיר לחיסכון כמו קופות גמל וקרנות השתלמות, כאן המטרה היא להרוויח בפרק זמן שיש לנו שליטה עליו, ובמקרה בו מימשנו רווח סביר ואנו סבורים כי צפויה ירידה אנו מוכרים את יחידות ההשתתפות שלנו הקרויות גם ניירות ערך.
הניהול מתבצע על ידי בתי ההשקעות
את קרנות הנאמנות מנהלים בתי השקעות ולכן הדבר החשוב ביותר הוא לבחור בבית השקעות אשר כבר הוכיח את מקצועיותו בעבר. כדאי שנבדוק מה מציעים בתי ההשקעות שכבר מוכרים לנו ובהם יש לנו קופות גמל או קרנות פנסיה. עלינו לעיין היטב במידע שמפרסמת הקרן ובו פרטים על השכר שמקבל מנהל הקרן, מדיניות ההשקעה של הקרן והתשקיף העתידי שלה. קרנות נאמנות כאשר הן מנוהלות ע"י בית השקעות אמין תצגנה את כל המידע בבהירות, כך שגם למי שאינו משקיע מקצועי יהיה קל להתמצא ו"לשחות" בחומר, ומומלץ גם שמנהל הקרן יהיה זמין ויעמוד לרשותנו כך שנוכל להבין את מכלול התנאים וההתחייבויות הכרוכים בהתקשרות זו. במיוחד כדאי להבין איך נקבע המחיר של ניירות הערך שאנו רוכשים ועל איזה תחשיב הוא מסתמך.