פילוסופיה: למה "אני חושב משמע אני קיים" לא נכון לוגית ? ואת מי זה מעניין ?
המשפט "אני חושב משמע אני קיים" עונה כמובן על השאלה האם אני קיים ?! דהיינו אדם שואל את עצמו, האם הוא קיים ? ועליו להסיק מעצם כך שהוא חושב שהוא אכן כן קיים. כי אם אני חושב אם כן משמע שאני קיים. כי אם לא הייתי קיים איך הייתי חושב, אז אם אני חושב כנראה שאני קיים.
במשפט הזה יש משחקי מילים אך הוא אינו נכון לוגית. ולמה, כי מהי בעצם הוכחה ? הוכחה זה מצב שבו יש לנו ספק לגבי X כלשהו ואנחנו פותרים את X מידיעה ודאית שיש לנו על Y אחר שאינו מוטל בספק, דהיינו לומדים מדבר אחד שאינו מוטל בספק על דבר אחר שמוטל בספק. כאן במשפט הנ"ל הדבר הבסיסי הזה לא מתקיים. למה ? כי כשיש שאלה האם אני קיים, דהיינו שיש ספק על עצם קיומו של האדם, ממילא לא ניתן ללמוד שום דבר מכך "שאני חושב". כי אם אינני קיים, ממילא גם אינני חושב. המשפט "אני חושב משמע אני קיים" לא יכול להיות נכון משום שהמשפט הזה מצייר מצב שבו כביכול קיים ספק האם האדם קיים אך קיים ידע וודאי כי הוא אכן חושב וזה כמובן דבר שאינו נכון, כי מי שאינו קיים גם אינו חושב ואם יש ספק האם אדם קיים אז יש ספק גם האם הוא חושב. וממילא לא ניתן להוכיח שום דבר מכך ש"אני חושב" במידה ואינני בטוח האם אני בכלל קיים. כי מי שאינו קיים גם אינו חושב כמובן ...
ולעצם השאלה האם אני קיים או לא, התשובה על כך היא די פשוטה, התשובה היא שזה לא באמת משנה האם אני כן קיים או לא קיים, כי אין מכך שום פועל יוצא הלכה למעשה. אם לך כאדם בא לבחור באפשרות שאינך קיים, אז מה ההמשך ? ז"א מה אתה עושה למחרת בבוקר ? אתה חי ? אתה מת ? אתה מפסיק לאכול כי אתה לא קיים ? או שאתה ממשיך לאכול ואתה לא באמת אוכל כי אתה לא קיים ? ז"א זה לא באמת משנה אם אני קיים או לא, כי השאלה הזו אין לה שום השפעה מעשית על החיים שלנו.
קרא עוד על הצלחה , קיום , יעוץ , פילוסופיה , אמת , רנה דקארט , חשיבה חיובית ועוד ...