תקופת התיישנות של תביעה בפוליסת ביטוח נסיעות
נכתב על ידי: wobi
תאריך: 14/01/13

אין הרבה אנשים שנוסעים למדינה זרה מבלי לדאוג לפוליסת ביטוח נסיעות לחו''ל שתעניק להם כיסוי במצבים של פגיעות מסוגים שונים, בין אם בגופם ובין אם ברכושם. כך, בכל אימת שמתרחש נזק מסוג זה, עולות מחשבות על מימוש הפוליסה. כעת, מה קורה כאשר מעוניינים לממש את הפוליסה רק לאחר מספר חודשים, או אפילו שנים? כדי לענות על שאלה זו, ראוי להכיר את מושג ההתיישנות של תביעות לתגמולי ביטוח.

המשמעות של ביטוח נסיעות לחו''ל

הנקודה הראשונה שיש להבהיר היא כי יש לא מעט סוגים של ביטוחי נסיעות לחו''ל, כל אחד מכיל כיסוי שונה בתכלית. ברור כי ביטוח חופשה בסיסי יהיה שונה מאשר ביטוח תרמילאים, המתייחס רבות לסוגיות דוגמת ספורט אתגרי, ואף מעניק שירותים ייחודיים (דוגמת שירותי איתור, חילוץ והצלה).

ועדיין, מושג אחד חוזר כמעט בכל הפוליסות, והוא התיישנות. הכוונה בו היא למועד המאוחר ביותר שבו ניתן להגיש תביעה עקב מקרה ביטוחי. פרק זמן זה משתנה, כמובן, בין חברות הביטוח השונות, אולם הוא עומד, כמעט תמיד, על שלוש שנים. לאחר מועד זה, מתבטלת למעשה תביעת הביטוח, ואין סיכוי ממשי שהיא תתקבל- אפילו אם היא מוצדקת לחלוטין.

הסעיפים השונים של ההתיישנות

התיישנות של ביטוח נסיעות לחו''ל היא נושא שאינו בהיר עבור רבים. אחת השאלות העיקריות נוגעות לפרק הזמן שממנו ה"ספירה" מתחילה: האם מרגע חתימת המסמכים אל מול חברת הביטוח, או שמא ממועד האירוע הביטוחי? נושא זה אינו קבוע, אם כי בעולם הביטוח נוטה האפשרות השניה.

מה שחשוב לא פחות הוא שהגדרה זו מקשה מאד על המבוטחים והמבטחים כאחד. הרי ידועים מקרים בהם הנזק מפגיעה כלשהי מתברר, לכאורה, רק לאחר מספר שנים. במצבים אחרים, נסיבות המקרה נתונות תחת חקירה משטרתית, שתוצאותיה יגדירו האם יש עילה להפעלת הביטוח.

במצבים מסוימים, ניתן להאריך את תקופת ההתיישנות

כשזה נוגע לפוליסות ביטוח נסיעות לחו''ל, הרי שבמקרים חריגים יכול המבוטח להגיש לחברת הביטוח בקשה להארכת תקופת ההתיישנות של הפוליסה. הדבר מתרחש בעיקר במקרים דוגמת אלה שהזכרנו, בהם הערפל שמקיף את התביעה עדיין לא התפוגג. עם זאת, מקרים אלה נחשבים לנדירים יחסית, ועלולים להביא לבזבוז זמן יקר כאשר התביעה נדחית.

במקרים אחרים, בית המשפט הוא שיורה על הארכת תקופת ההתיישנות, תהא הסיבה לכך אשר תהא. הדבר כפוף גם הוא לדיונים רבים, כך שלא פעם המשוואה הופכת למורכבת, מהבחינה הזו. עם זאת, החלטת בית המשפט, כאשר מתקבלת, מחייבת את שני הצדדים, ולרוב לא ניתן לערער עליה.

חוקי המשחק כיום

בעבר, היו ידועים מקרים בהם חברות ביטוח מסוימות האריכו במידה רבה את ההליך הבירוקרטי אל מול המבוטח, דבר שפגע, בסופו של דבר, ביכולת שלו לפעול לפני תום תקופת ההתיישנות. יש לזכור כי הזמן שעובר פועל לרעתו של המבוטח, כאשר כל חודש שחולף מקטין את הסיכויים לקבלת תביעת ביטוח מטעמו- בדין הכללי, יש לזכור, תקופת התיישנות עומדת על שבע שנים.

אולם, הדעה הרווחת היא שכיום, כאשר חברות הביטוח פועלות תוך הקפדה על סטנדרטים מקצועיים גבוהים יותר, ברור כי מקרים מסוג זה כבר אינם נפוצים כמעט. תחת זאת, התחרות על כל לקוח ולקוח מביאה לנסיונות של חברות ביטוח רבות לרצות אותם, ולא להערים קשיים אל מול תביעות ביטוח מוצדקות.

אז מתי להגיש את התביעה?

תביעות ביטוח נסיעות לחו''ל מוגשות, בדרך כלל, עם החזרה של המבוטח ארצה, כשבמקרים חמורים עוד מהמדינה הזרה. בכל מקרה, ההמלצה הברורה היא שלא להשתהות עם התביעה, ולו מכיוון שהיא מקרבת את מועד ההתיישנות. כספי הביטוח חיוניים לא פעם בדרך לשיקום כלכלי, ופעולה מהירה היא בגדר חובה.

וובי אתר להשוואת ביטוחי נסיעות לחו"ל


 
אודות המחבר
המאמר הודפס מאתר portal-asakim.com - אתר מאמרים עסקיים ומקצועיים
http://www.portal-asakim.com/Articles/Article35730.aspx