בחינת הפסיכומטרי בודקת את התאמתו של הנבחן ללימודים אקדמיים, וזאת מבחינת חשיבה, הבעה, ניתוח והבנה של התחום המילולי והכמותי, וכן בשפה האנגלית. במרבית המקרים תכני הפסיכומטרי נשענים על ידיעות המצופות מבוגרי תיכון שהינם בעלי בגרות מלאה, ולכן בדרך כלל קיימת הקבלה בין תכני המבחן לתכני הבגרויות. יחד עם זאת, חשוב לציין שבחינת הפסיכומטרי שונה באופייה ובמבנה מהבגרויות, ולכן יש להבין את דרך החשיבה הייחודית הנדרשת ואת דרכי הלימוד למבחן. זאת ניתן לעשות באמצעות קורס פסיכומטרי מקצועי ואיכותי.
תרומת הבגרויות לפסיכומטרי :
מבחני הבגרות עשויים לתרום רבות להצלחה בבחינה הפסיכומטרית, בעיקר בתחומים הבאים:
- אנגלית - פרק האנגלית בפסיכומטרי מתבסס על רמות שונות של ידיעת השפה, החל מרמת שלוש יחידות ועד לחמש יחידות בגרות באנגלית. לכן, למי שניגש לבחינת בגרות ברמת חמש יחידות יהיה קל יותר להתמודד עם תכני פרק האנגלית, בעיקר מבחינת אוצר המלים והבנת הנקרא.
- כמותי - פרק זה הינו ברמה עקרונית של שלוש יחידות בגרות במתמטיקה, ולכן כל מי שסיים בגרות בהצלחה במקצוע זה יזכה לבסיס הכנה טוב לקראת הפסיכומטרי.
- נבחנים בסיום הבגרויות- מי שניגש לפסיכומטרי מייד לאחר סיום הבגרויות זוכה ליתרון משמעותי, מכיוון שחומרי הלימוד עדיין טריים במוחו וכמו כן הוא עדיין מורגל בלימוד אינטנסיבי.
ההבדל שבין הבגרות לפסיכומטרי
כאמור, בחינת הפסיכומטרי שונה במהותה מבחינות הבגרות, ובעיקר בהיבטים הבאים:
- הפסיכומטרי הינו מבחן אמריקאי, ולכן בשונה מהבגרויות אין חשיבות לדרך הפתרון אלא רק לתשובה נכונה על השאלה.
- ללא עזרים - בבחינה הפסיכומטרית אין אפשרות להיעזר במחשבון או במילונים.
- בפסיכומטרי יש צורך לענות על הרבה שאלות בקצב מהיר.
- מבחן פסיכומטרי נשען פחות על ידע וזיכרון, ויותר על דרכי חשיבה, יכולות ניתוח והבנה.