מה נלמד לבגרויות
נכתב על ידי: אסף יהלומי
תאריך: 13/02/13

צפי הקבלה למחלקות המבוקשות באוניברסיטה עולים משנה לשנה, וכך גם היקף הנדרשים להשלמת בגרויות ושיפור ציונים. כיוון שכך, אנו עדים לגל פריחה של חברות מקצועיות המתמחות בקורסי הכנה לבגרויות.

חברות אלו מעסיקות את טובי המורים ומשקיעות כסף רב בפיתוח אסטרטגיות הוראה ולמידה עצמית, ולכן אך טבעי הוא שננסה להסיק כמה לקחים מגישתן אל הבעיה, הלא היא לעבור את הבגרות בהצלחה.

התמדה- העיקרון הראשון דווקא לא תלוי כלל בשיטת הלימוד או בסוג החומר, והוא נכון בכל מאמץ לימודי שהוא. חברות ההכנה לבגרויות לוקחות כסף לא מועט עבור שירותיהן, ולכן סומכות על רצינותם והשקעתם של התלמידים. לא כך הוא בהכנה עצמונית לבגרות, ולכן על התלמיד, כמו גם על כל המעורבים בעיניין לעשות כל שביכולתם להגביר את ההשקעה הן מבחינת מאמצים נפשיים והן מבחינת זמן המוקדש ללימודים.

אי לכך, שילוב עבודה קשה (משרה מלאה, עבודה הגוזלת כוחות פיסיים או נפשיים וכד') בזמן השלמת בגרויות לא מומלץ כלל. כמובן שאי אפשר ללמוד כל הזמן, וחייבים לישון, לאכול, ואפילו "להתפרק" מפעם לפעם, אך אבן הבוחן בהחלטה אם ללמוד ברגע זה או לא צריכה להיות יעילות: האם אני לא לומד כדי שבהמשך אלמד טוב יותר, או שמא אני מתעצל.

מיקוד מטרה- המטרה בבגרויות היא קודם כל הצלחה במבחן. עקרון חשוב מאוד שלא מופנם על ידי רבים הוא שהצלחה בבחינה לא מקבילה לחלוטין לידיעת החומר הנלמד או לכמות השינון. כמובן שידיעת החומר ברמה מספקת הכרחית, והשקעה מוגברת בהבנה והפנמה לא הזיקה לאף אחד, אבל הבחינה לא מודדת ידע, כי אם יכולת לפתור שאלות. כדי לפתח יכולת זו, לא מספיק להשקיע בידע ובהבנה, אלא חייבים לפתור שאלות רבות ככל האפשר.

החברות המקצועיות מכינות תלמידים לבחינה כפי שמכינים ספורטאי לתחרות: בהתחלה שאלות קלות, שרמתן עולה בהדרגה ואף עוברת את רמת השאלות הממוצעת במבחן. ובקיצור, לא פתרת, לא עברת.  לכן מוטב להירשם לקורס השלמת בגרות במתמטיקה או במקצועות אחרים כדי ללמוד נכון.

לימוד מכוון ויעיל- בכל סוג של בחינה, ביחוד בחינות הבגרות, קיימים ספרי לימוד רבים וגישות לימודיות רבות. הספרים המומלצים על ידי משרד החינוך ובתי הספר נבחרים במקרה הטוב משיקולי תועלת הכלל, ובמקרה הרע משיקולים זרים לחלוטין.

אי לכך, אל לו לתלמיד להסתמך בעיניים סגורות על ההמלצות הרשמיות, אלא למצוא את מקורות הלימוד המתאימים לו ביותר. הקריטריונים למקור לימוד מוצלח כוללים את היותו מובן וממצא, וכמובן, הכי חשוב: עזרתו בפתרון שאלות.  הדבר בולט הן במסגרת השלמת בגרות באנגלית, מתמטיקה ולשון.


 
אודות המחבר
המאמר הודפס מאתר portal-asakim.com - אתר מאמרים עסקיים ומקצועיים
http://www.portal-asakim.com/Articles/Article36416.aspx