מתי נצטרך אישור אפוסטיל לאישור נוטריוני?
נכתב על ידי: אלעד שניר
תאריך: 10/03/13

אישור אפוסטיל לאישור נוטריוני נועד על מנת להוכיח את מעמד הנוטריון החתום על המסמך. במאמר נבין מהו האפוסטיל וכיצד הוא מקל על ההתנהלות מול מדינות זרות.

בעת פנייה אל רשויות יש להציג מסמכים בשפה הרשמית של אותה מדינה. במידה והמסמכים הם בשפה אחרת, יש צורך באישור אפוסטיל לאישור נוטריוני על מנת שהרשות תוכל להסתמך עליהם. בישראל לדוגמא השפות הרשמיות הן עברית, ערבית ואנגלית. הצגת מסמכים בשפה אחרת בפני רשויות מחייבת אישור נוטריוני. במידה ומעוניינים להציג גרסה מתורגמת של המסמכים, יש לפנות אל נוטריון לצורך תרגום. אישור זה מעיד על כך שהמסמך המתורגם אכן נאמן למקור. בניגוד לתרגום רגיל אשר אינו קביל בתור עדות מול בית משפט, תרגום נוטריוני נחשב אמין. אפוסטיל הוא למעשה אישור הניתן על ידי רשות מוסמכת של מדינה. היות והנוטריון הוא רשות מוסמכת, אישור האפוסטיל שלו על גבי מסמך בעל אישור נוטריוני הוא חובה בעת הצגת מסמכים מול הרשויות של כל מדינה שהיא איננה ישראל.

מקרים שכיחים של צורך באישור אפוסטיל

אישור אפוסטיל מתאר גם את בעל התפקיד המאמת את נכונות החתימה המופיעה על גבי תעודות ציבוריות. אזרח המעוניין לגשת אל שגרירות במדינה מסוימת ולהציג בפני מסמכים בשפה שונה, זקוק לאישור אפוסטיל. חתימה זו של הנוטריון מאשרת כי התעודה הונפקה על ידי הרשות המוסמכת והיא רשמית ומקורית. אפשר למצוא מספר מקרים שכיחים בהם מתעורר הצורך באישור אפוסטיל לאישור נוטריוני:

א. תעודת נישואין – זוג הנישא במדינה אחרת ומעוניין להציג זאת בפני הרשויות בישראל צריך להשיג אישור אפוסטיל. גם במקרה הפוך, בו זוג נישא בישראל אך מעוניין לקבל הכרה במדינה אחרת, יש צורך באישור אפוסטיל לאישור נוטריוני על גבי המסמכים הרלוונטיים.

ב. תעודת לידה – עולים רבים נתקלים בצורך להשיג אישור אפוסטיל על תעודות הלידה שלהם. בתעודות אלו מופיע לעיתים העץ המשפחתי, מקום המגורים ועוד. על מנת שהרשויות בישראל יכירו בתעודות לידה שהוצאו במדינות אחרות יש להציג אישור אפוסטיל חוקי.

מטרת אישור האפוסטיל

האפוסטיל מאשר את הסמכות של נוטריון. היות והפעולות אותן רשאי לבצע הנוטריון הן פונקציה של ההסמכה שלו, תפקידו של אישור אפוסטיל להצביע על אישור מסמכים נוטריוניים. האפוסטיל מהווה אימות נוסף לחתימה של הנוטריון המופיעה על גבי המסמך. אישור האפוסטיל מצביע על כך שהנוטריון החתום הוא אכן נוטריון על פי דיני המדינה שהנפיקה את האפוסטיל. במילים פשוטות אפשר לומר כי כל מסמך הדורש חתימה נוטריונית של עורך דין ומוצג בפני מדינה אחרת, שהיא לא המדינה בה הוצא המסמך, זקוק גם לאישור אפוסטיל על גבי האישור הנוטריוני. חותמת האפוסטיל מצביעה על מעמדו של הנוטריון ומאפשרת את העברת המסמך בין מדינות.

כיצד מקל האפוסטיל על האזרחים?

אישור האפוסטיל נועד על מנת להקל על שרשרת האימותים אותה נדרש אדם לעבור בין מדינות שונות. הצגת תעודה ציבורית ממדינה אחת במדינה אחרת חייבה בעבר את אימות התעודה הציבורית ברשות שהנפיקה אותה, אימות החתימה של הרשות במשרד החוץ ואימות החתימה של משרד החוץ בנציגות הדיפלומטית או בקונסוליה. אישור האפוסטיל חוסך את התהליך המסורבל הזה ואמור למנוע בזבוז של זמן ומשאבים.

קבלת אישור בהתאם לסוג המסמך

לא כל מסמך אישור נוטריוני. ישנן תעודות אותן ניתן בפני מדינות זרות גם ללא אישור מן הסוג הזה, לכן כדאי לבדוק את הדרישות לפני שניגשים לקבל את שירותיו של הנוטריון. אישור האפוסטיל על האישור הנוטריוני אינו מאמת את תוכן המסמך. בעוד תפקידו של הנוטריון לעשות זאת, מטרת האישור הנוטריוני היא לאמת את מעמדו של הנוטריון בלבד. זו הסיבה שקבלת אישור האפוסטיל מתבצעת רק לאחר קבלת האישור הנוטריוני.


 
אודות המחבר

כותב מאמרים משפטיים

המאמר הודפס מאתר portal-asakim.com - אתר מאמרים עסקיים ומקצועיים
http://www.portal-asakim.com/Articles/Article36894.aspx