מאת: ד"ר מירב פז, ממרכז המידע של המוסד לבטיחות ולגיהות
מדי שנה נפגעים אנשים רבים במהלך ניקיונות הפסח. למרבה המזל בחלק גדול מהמקרים הפגיעות נקודתיות וחולפות, אבל ישנן גם פגיעות קשות. בתקופה שלפני פסח, עולה באופן משמעותי אחוז הנפגעים מעבודות ניקיון הבית. להלן מספר עצות של המוסד לבטיחות ולגיהות כיצד להימנע מתאונות העלולות להשבית את שמחת החג:
חשיפה לחומרים מסוכנים
חומרי ניקוי, כגון סבון לשטיפת הרצפה, אקונומיקה, חומרי חיטוי וחומרים כימיים אחרים, הנם חומרים כימיים בריכוזים ובדרגות סיכון שונות. חומרים אלו עשויים לגרום לגירויים, כוויות, צלקות ודלקות עור. מומלץ להגן על הידיים בעזרת כפפות העמידות לחומרים הכימיים הספציפיים.
השימוש בחומרים כימיים יכול לגרום גם לבעיות בריאותיות אחרות, כשהחומר נשאף, נבלע או בא במגע עם העיניים. מגע קצר של חומרים המשמשים לניקוי גם עלול לגרום לגירוי, פגיעה בראייה ואפילו עיוורון. שאיפת אדים עשויה לגרור בעיות נשימה כולל אסתמה.
בכל מקרה חשוב לזכור שאין לערבב 2 חומרי ניקוי זה עם זה.
- במקרה של הרעלה מחומרי הניקוי ישלפנות מיד למכון הארצי למידע בהרעלות, בטלפון: 04-8541900, כדי לקבל מענהלטיפול מיידי, ובמקביל להזעיק עזרה רפואית.
- במקרה בו אחד מבני הבית בלע חומריםהמכילים חומצה (כגון מנקי אסלות) או בסיס (כגון מנקי תנורים), יש לתת לולשתות חצי כוס מים, אם אין קשיי נשימה ואם הוא בהכרה מלאה.
- איןלתת חומר "נוגד" - אין להשקות בחלב או במיץ לימון.
- איןלגרום למי שבלע חומר מסוכן להקיא, כיוון שפעולה זו עלולה דווקא להחמיר אתהפגיעה.
- במקרה והעין נפגעת מחומר ניקוי,יופיע כאב עז וקושי לפקוח את העפעפיים. לכן, יש לשטוף את העיניים עם הרבהמים. במהלך השטיפה על הנפגע להפנות את עיניו לארבעת כיווני המבט.
החלקות ומעידות
החלקות ומעידות הן גורם עיקרי לפגיעות בקרב המנקים.
החלקות יתרחשו כאשר הרצפה רטובה, חלקה או מלוכלכת; נפילות יתרחשו כאשר איזור איננו מסודר או עמוס בפריטים. עקבות רטובים מציוד או רצפות רטובות מגדילים את הסיכון של החלקה לא רק של אלה שמנקים, אלא גם של כל הנוכחים בחדר.
לפיכך מומלץ לסמן רצפה רטובה באמצעי אזהרה.
שימוש בריכוז גבוה של חומר ניקוי עשוי לגרום לכיסוי הרצפה במעטה שומני שיגדיל את הסכנה בהחלקה. כל שכן, גם שימוש בכמות גדולה מהנדרש של חומר הברקה עשוי להיות בעייתי. הרצפה אמנם תהיה מבריקה יותר ועשויה לזכות את המנקה במחמאות על עבודתו, אך גם במקרה זה הסיכון להחלקה גדל.
נפילות מגובה
נפילה לא צריכה להיות מגובה רב על מנת להיות קטלנית. מומלץ להימנע מעבודה בגובה, אך אם אין אפשרות לעשות זאת, יש להשתמש בציוד או עזרים מתאימים כגון סולם דריכה יציב, סולם רגיל אך תקין ובעל רגליות המונעות החלקה, כדי למנוע נפילה או להקטין את מרחק ותוצאות הנפילה באם תתרחש.
בשום מקרה אין להתכופף מעבר למעקה של חלון או מרפסת כדי לנקות תריסים וחלונות.
בעיות שלד ושריר
עבודות ניקיון הן עבודות שדורשות מאמץ פיזי רב. עבודת המנקים כרוכה בסחיבת חפצים כבדים, כמו שואב אבק וריקון פחים כבדים, ומחייבת לעיתים קרובות שימוש בתנועות נמרצות שחוזרות על עצמן, כגון טאטוא ושפשוף, ותנוחות לא נוחות. כתוצאה מכך עלולים לסבול מפגיעות רבות של שריר ושלד. מומלץ להמעיט במטלות הדורשות תנועות חוזרות וכן להשתמש בציוד עזר כגון דליים על גלגלים, עגלות יד להעברת כביסה, כיורים נמוכים יותר לצורך ריקון דליים וכדומה.
וגם בטיחות הילדים חשובה:
בזמן ההכנות לחג ובמהלך ימי החג הילדים בחופשה והם עלולים להיפגע כתוצאה מחשיפה לחומרי ניקוי, או להיכוות בגלל מנהגי הגעלת כלים, או הבישולים וההכנות לחג. סיכון נוסף עלול להיות לילדים עקב חנק מאכילת מצות.
חשוב להשגיח על בטיחות הילדים ולשמור אותם מחוץ לסיכונים אלו – מחוץ למטבח והרחק מאזורי הגעלת הכלים.
מרכז המידע של המוסד לבטיחות ולגיהות עומד לרשותכם בכל שאלה ובעיה הנוגעת לבטיחות
התקשרו לטל: 5266455 (03) או בדואל: [email protected]
המוסד לבטיחות ולגיהות מאחל לכל בית ישראל חג פסח כשר ובטוח !
המוסד לבטיחות ולגיהות הינו תאגיד ציבורי המוביל את נושא הבטיחות והבריאות בעבודה בישראל, ומשמש כתובת מרכזית למידע, הדרכה וייעוץ בנושאים הקשורים לתחומים אלה. תפקידיו של המוסד לבטיחות ולגהות הן לנהל פעולות הסברה והדרכה במקומות עבודה באמצעות מחוזותיו הפרושים בכל רחבי הארץ; לערוך ולפרסם מחקרים וסקרי סיכונים במקומות עבודה; לסייע לבחירת נאמני בטיחות ולהקמתן של ועדות בטיחות במקומות עבודה, להדריכם ולעודדם בפעולתם; לייעץ ולקדם פעולות לסילוק מפגעי בטיחות ומפגעים בריאותיים