אם אתם סובלים מכאבים ממושכים ועזים בברך ואם אתם בגיל חמישים ומעלה, יתכן ששווה לכם לשקול לבצע ניתוח לפתרון הבעיה.
ניתוח החלפת מפרק ברך הוא ניתוח נפוץ למדי ובכל שנה עוברים אותו אלפי ישראלים. הניתוח מיועד לאנשים בגיל מבוגר מכיוון שהוא כולל שימוש במפרק ברך מלאכותי שאורך חייו הוא כעשר עד חמש עשרה שנים, ולפיכך לא מקובל לעשות אותו בגילאים צעירים מחשש שיצטרכו לחזור עליו שוב ושוב.
הניתוח מיועד לאנשים שהכאבים בברכיים פוגעים באופן קשה באיכות החיים שלהם וגורמים להם לקשיים תפקודיים. נהוג לבצע אותו רק לאחר מספר שנים שבמהלכן מטפלים בכאבים באמצעות כלים שמרניים יותר, כמו שימוש בכדורים אנטי-דלקתיים, פיזיותרפיה, זריקות וכו'.
ברוב המקרים, הניתוח מיועד לאנשים שסובלים ממחלת מפרקים כרונית. זו מחלה שגורמת לסחוס במפרק להתנוון והיא משפיעה גם על העצמות שמסביב. כמעט כל אחד סובל משחיקת סחוס ברמה כזו או אחרת, בשל העומס הרב שמוטל על הברכיים שלנו, אבל מי שסובל מהמחלה הכרונית מגיע למצבים קיצוניים במיוחד שבהם נגרמת פגיעה קשה לאזור כולו. הדבר יכול לפגוע גם בתפקוד מערכת השרירים באזור, לגרום לצליעה ולהקשות על ביצוע פעולות פשוטות כמו הליכה לקניות, עמידה ואפילו לגרום לכאבים בזמן ישיבה או שכיבה, דבר שיכול לפגוע באיכות השינה.
ניתוח החלפת מפרק ברך ניתן לבצע במספר בתי חולים בישראל. הניתוח נמשך בדרך כלל כשעתיים. המנתחים מבצעים את הניתוח באמצעות חתך בקדמת הברך. הם מוציאים את המפרק השחוק ומכניסים את השתל המלאכותי, שעשוי בדרך כלל ממתכת ומפולי-אתילן.
לאחר הניתוח יש צורך כמובן בהתאוששות. הכאבים נמשכים על פי רוב כמה שבועות ונחלשים בהדרגה. השיקום המלא, בעזרת פיזיותרפיה, יכול לקחת מספר חודשים. כמו בכל ניתוח, קיימים סיכונים, כך שיש לקחת זאת בחשבון. אם אתם חושבים שאתם מועמדים לביצוע הליך שכזה, עליכם להתייעץ עם אורטופד מומחה שיוכל להמליץ לכם אם כדאי לכם לעבור אותו או לא.