התינוקות מושפעים מגורמים רבים כבר מיום היוולדם, ויש כאלו הגורסים כי התפתחותם מושפעת מגורמים חיצוניים אפילו לפני כן. כיום, ככל שהידע סביב התפתחות תינוקות העמיק, כך קל יותר לזהות בעיות התפתחות נפוצות ובשלבים שונים אצל תינוקות. אם כן, אילו בעיות התפתחות קיימות וכיצד ניתן לפתור אותן?
סוגים שונים
בעיות התפתחות אצל תינוקות, יכולות להקשר לתנועתיות משתנה בעיקר, כאשר כל התנהגות חוזרת עשויה להיחשב כגורם בהתפתחות התינוק אליה צריך לשים לב. ההתנהגויות המוכרות ביותר, קשורות בעיקר להתפתחות עצמאית של ישיבה, שכיבה וכדומה.
כך למשל, בתחום הבעיות הקשורות להתהפכות, יש לשים לב ליכולת של התינוק להתהפך על הבטן וכן גם להישאר בפוזיציה הזו. במידה והתינוק מגיע לסביבות גיל חודשיים אך עדיין מתעקש לחזור לשכיבה על הגב, יש לנסות לטפל בזה. כמו כן, כך גם לגבי הרמת הראש שאמורה להופיע בסביבות גיל שלושה חודשים.
לאחר מכן, בשלבי התפתחות מאוחרים יותר, יש לשים לב לאופן ההתפתחות על פיה התינוק מתחיל לנוע יותר, באמצעות זחילה או אפילו הליכה. כך למשל, במקרים בהם התינוק מתחיל לזחול אך ורק באמצעות חלקים מהגוף ולא כולם, בין אם ידיים בלבד, רגליים בלבד וכדומה.
קשר מבט
בנוסף להתפתחות הרגליים, ישנם עוד תסמינים אליהם מומלץ לשים לב. כך למשל, בנוגע לתפיסת האובייקטים של התינוק המתפתח. בסביבות גיל 4 חודשים, התינוק עשוי לנסות לשלב בין הידיים, במידה ולא עושה כן, ייתכן שגבו תפוס ומתוח, לכן הוא מתקשה בזה. כמו כן, כך גם לגבי מקרים בהם התינוק אינו מושיט יד אל עבר אובייקטים בגיל 4 חודשים, שאמור לקרות לרוב בשל קושי בהושטת היד או לעיתים גם בשלות של מערכת הראייה.
פתרונות רבים
לאחר זיהוי בעיות ההתפתחות השונות, אפשר להישאר רגועים ולדעת שבמקרים רבים הפתרון פשוט מאוד, בין אם מדובר בבעיות של קשר מבט וידיים או התפתחות זחילה וישיבה. כל אלו ניתנים לזיהוי על ידי ההורים אך במידה וחושדים בבעיה מומלץ לפנות גם לקבלת אבחון מקצועי.
לאחר זיהוי, מגיע שלב הפתרון, אשר יכול להתבצע במגוון שיטות ובאופן מותאם אישית לבעיה. כך למשל, לגבי תינוק המתעקש לחזור למצב שכיבה על הגב, על פיה צריך להחזיר אותו בכל פעם לשכיבה על הבטן, או מקרים בהם התינוק אינו מרים את ראשו, ולכן צריך להשכיב את התינוק על הבטן וללחוץ קלות על פלג הגוף התחתון בכדי לחזק את העליון.
כמו כן, במידה והתינוק זוחל באופן שאינו סימטרי, מומלץ לעבור בדיקה מקיפה שתטפל בבעיות התפתחות קודמות הקשורות לעיתים בהקפדה על שימוש סימטרי בכל הגוף. כמו כן, במקרים בהם התינוק אינו משיט את ידיו אחת לשנייה או לגורמים נוספים, מומלץ לשחרר את המתח בגבו וכן גם לגרות אותו לגעת בעצמים אלו.