הסכם ממון כצעד למינוף כלכלי
נכתב על ידי: מיכאל רומנסקי
תאריך: 27/05/13

בשנים האחרונות זוגות רבים אשר מחליטים לחיות זה עם זה ללא מסגרת נישואין וכן זוגות המתכננים חתונה חותמים על הסכם ממון אשר מבטיח להם כי במקרה בו הם יהיו מעוניינים להיפרד הם יוכלו לעשות זאת בידיעה גמורה כי כל אחד מקבל את הרכוש, ההון והנכסים עליהם סוכם בהסכם ממון. במאמר זה הקוראים יוכלו להבין מהו הסכם ממון ומדוע הסכם זה כה פופולארי.

מהו הסכם ממון?

הסכם ממון הוא חוזה עליו חותמים בני הזוג טרם הם מתחתנים או במהלך תקופת הנישואים שלהם. הסכם זה כולל ידועים בציבור וזוגות אשר חיים תחת ברית נישואין אזרחית במדינה. בהסכם מצוינת בצורה ברורה החלוקה של החובות והזכויות בכל הקשור אל ההון הכספי, הנכסים והרכוש המשותף.  ההסכם מיושם במקרה בו בני הזוג מחליטים להיפרד. כאשר מחליטים לנסח הסכם ממון חשוב לבחור עורך דין בעל ניסיון בתחום ענייני משפחה, כמו למשל   משרד עורכי הדין הדר פרידמן אשר יעזור בכל הקשור אל ניסוח נכון של ההסכם ואישורו על ידי גורמים משפטיים. כלומר, אם ההסכם נכתב לפני הנישואין הוא חייב להיות מאושר על ידי נוטריון, בית דין רבני או בית משפט. אם הזוג החליט על הסכם נישואין במהלך תקופת הנישואין הוא חייב לאשר אותו על ידי בית המשפט או בית הדין הרבני אשר חייב לוודא כי אכן בני הזוג מבינים ומסכימים לגבי כל מה שרשום בחוזה וכי אין כפייה מסוימת של אחד מבני הזוג.

כל אחד זקוק לתעודת ביטוח

נכון להיום כל אחד זקוק לתעודת ביטוח מסוג הסכם ממון אשר תאשר כי גם אם תהליך הגט לוקח זמן רב, האישה תוכל לקבל את הרכוש שלה, הממון והנכסים השייכים לה על פי הרשום בהסכם זה. דבר נוסף וחשוב הוא שלא יהיה מצב בו תהיה חלוקה שווה אשר תכריח את אותו אדם אשר עבד כל חייו לוותר על מחצית מנכסיו האישיים.  המטרה של הסכם ממון היא להחליט מראש כיצד מחלקים את הרכוש. החלטות אלו נעשות על ידי בני הזוג ולכן ברוב המקרים אין מצב בו יש מחלוקות קולניות ומכוערות על רכש בעת ההחלטה להיפרד. בהסכם זה קובעים את כל הקשור אל יחסי ממון, דהיינו, מה יישאר אצל כל אחד מבני הזוג במקרה של פרידה וזאת על ידי הגדרה ברורה של רכוש אישי ורכוש משותף.

כיצד בנוי ההסכם?

  • הרכוש המצטבר עד הנישואין- כאן חשוב להגדיר מראש מהו הרכוש איתו מגיעים לברית הנישואין ומה מרכוש זה מעוניינים להגדיר כרכוש אישי אשר יהיה שייך במלואו לאותו אדם גם לאחר הפרידה ומה מהרכוש האישי מעוניינים להגדיר כרכוש משותף של שני בני הזוג וכיצד מעוניינים לחלק אותו במקרה של גירושין.
  • רכוש מצטבר מיום הנישואין- קביעת עקרונות ברורים על פיהם יחולק הרכוש המשותף שהצטבר מאותו יום בו בני הזוג התחתנו. חשוב לקחת בחשבון כי יש מצבים בהם אחד מבני הזוג מחליט להשקיע הון אישי באחוזים גדולים יותר או את הונו האישי בקנייה שלדירה, פתיחת עסק, קניית סחורה ועוד. במצבים כאלו חשוב מאוד שבני הזוג יחליטו וירשמו בצורה מדויקת האם הרכוש יחולק שווה בשווה, האם הוא יחולק בהתאם לאחוזי ההשקעה או האם הוא יינתן רק לצד אחד.

לסיכום, חשוב לקחת בחשבון כי אם מחליטים להימנע מכתיבת הסכם ממון, מסכימים לחלק את הרכוש חצי בחצי במצב בו מחליטים להתגרש. אך אם קיים הסכם ממון אשר אושר על ידי בית המשפט ניתן להסדיר את כל הקשור אל חלוקת הרכוש על פי הרשום בהסכם ולא על פי חוקי חלוקת הרכוש של מדינת ישראל. נכון להיום, כל אחד יכול להתחתן בידיעה כי במקרה בו הוא מתגרש הוא לא יאבד את העסק, הרכוש וההון שהיה איתו בתחילת הדרך.


 
אודות המחבר
המאמר הודפס מאתר portal-asakim.com - אתר מאמרים עסקיים ומקצועיים
http://www.portal-asakim.com/Articles/Article38169.aspx