האם ניתן להגיש תביעת רשלנות רפואית בגין תוצאותיו של ניתוח קוסמטי?
נכתב על ידי: אלעד שניר
תאריך: 13/06/13

כל תקלה רפואית המביאה לנזק למטופל ונגרמת כתוצאה מטעויות של חברי הצוות הרפואי או כתוצאה מהפרת חובת הזהירות יכולה להיחשב עילה לתביעה. על פי הגדרה זו ניתן בהחלט להגיש תביעת רשלנות רפואית בגין תוצאות של ניתוח קוסמטי, כל עוד ניתן להוכיח יסודות של חובת הזהירות, התרשלות וגרימת נזק. בנוסף, תביעת רשלנות רפואית בגין תוצאותיו של ניתוח קוסמטי היא בדרך כלל יסוד לתביעה המתייחסת להתרשלות בטיפול הרפואי עצמו. זאת לעומת סוגי רשלנות רפואית של התרשלות בשל היעדר הסכמה מדעת או פגיעה באוטונומיה. מלבד תוצאותיו של ניתוח קוסמטי, רשלנות רפואית מתאפיינת בתקלות בתחומי רפואה אחרים כגון טעויות באבחון מחלה, איחור באבחון, טעויות במתן תרופות ומינון, היעדר תקשורת בין רופא למטופל או נזקים שנגרמים במהלך מעקב היריון.

תנאים להגשת תביעה

התנאים המוקדמים לעילת רשלנות רפואית בגין תוצאותיו של ניתוח קוסמטי יכולים להיבחן באמצעות התייעצות עם עורך דין. יחד עם זאת, הגשת תביעה לבתי המשפט מחייבת הגשה של חוות דעת מטעם רופא מומחה. תפקידו של הרופא המומחה הוא לעזור לבית המשפט לקבוע האם הנתבע חרג מהפרקטיקה המקובלת בתחום והאם הוא עומד במבחן הרופא הסביר. הפרת חובת הזהירות לבדה אינה מספיקה על מנת להגיש תביעת רשלנות רפואית בגין תוצאותיו של ניתוח קוסמטי. הפרה אשר אינה גורמת לנזק, או לחילופין נזק הנגרם כתוצאה מתופעת לוואי נורמלית או תהליך שאינו נמצא בשליטתו של הרופא יחייבו את בית המשפט לדחות את התביעה.

כשל במערכת הרפואית

על מנת להגיש תביעת רשלנות רפואית יש להוכיח שהרופא כשל בטיפול, הפר את חובת הזהירות שהייתה מוטלת עליו ולכן נוצר נזק. מבחן הרופא הסביר מתייחס לשעת המעשה בלבד ויש צורך לבדוק מה היה הידע שעמד לרשות הרופא בזמן הניתוח הקוסמטי. רוב מקרי הרשלנות הרפואית בניתוחים קוסמטיים הם פועל יוצא של מיומנות נמוכה של רופא בודד, אך לעיתים מדובר על התנהלות לקויה של המערכת הרפואית כולה. גם חוסר תקשורת בין הגורמים המטפלים בתוך המערכת הרפואית עשויה ליצור נזק למטופל ולהוות עילה לתביעת רשלנות.

מאפייני הניתוח הקוסמטי

המאפיינים הייחודיים של רפואה קוסמטית משפיעים על אופי התביעות הרשלניות המוגשות לפתחם של בתי המשפט. כך לדוגמא ניתן למצוא בתחום הרפואה הקוסמטית מנטאליות של התמקצעות, בה המטופל עובר דרך מספר גורמים שונים. לעיתים קרובות המטופל ניגש אל גורמים חוץ רפואיים או מופנה אל מומחים יועצים. אבחנה תוך הסתמכות על התייעצות עם מומחים או בדיקות עזר אינה משחררת את הרופא המטפל מאחריות. מבחינת המוסד הרפואי עצמו בו המטופל מבקש לעבור ניתוח קוסמטי, האחריות השילוחית היא כלפי כל חברי הצוות הרפואי ללא יוצא מן הכלל.

פיצויים לאחר ניתוח קוסמטי

מבחינת פיצויים, תביעות רשלנות רפואית בגין ניתוח קוסמטי אשר אינן מסתיימות בפשרה או בעסקת טיעון לוקחות בחשבון לא רק את הנזק הפיזי, אלא גם את עוגמת הנפש. הפיצויים יכולים להגיע לעשרות ומאות אלפי שקלים, בהינתן נסיבות מיוחדות או רשלנות חמורה מטעם הרופא. במידה והמנתח הפלסטי פועל בניגוד להנחיות המקצועיות, אינו מבהיר מראש את כל הסיכונים ותופעות הלוואי ואף נמנע מהצגת אפשרויות טיפול אלטרנטיביות – קל להוכיח רשלנות רפואית. הרופא לא יכול לחרוג ממגבלות הידע שלו או לבצע ניתוח קוסמטי באמצעים לא תקינים. נושאים אלו ואחרים עולים לדיון במהלך תביעות רשלנות רפואית לאחר ניתוחים קוסמטיים ודורשים טיפול של עורך דין מיומן ומנוסה.

לקריאה נוספת:

כיצד מוכיחים מקרה של רשלנות רפואית?


 
אודות המחבר

כותב מאמרים משפטיים

המאמר הודפס מאתר portal-asakim.com - אתר מאמרים עסקיים ומקצועיים
http://www.portal-asakim.com/Articles/Article38391.aspx