כיצד ניתן לטפל בתופעות הלוואי של טיפולים כימותרפיים
נכתב על ידי: מיכאל רומנסקי
תאריך: 20/06/13

אחת השיטות היעילות ביותר הקיימות כיום לטיפול בסוגי סרטן שונים היא טיפולים כימותרפיים. המדובר בחומרים כימיים המוחדרים לגוף באמצעים שונים, במטרה לפגוע בתאים הסרטניים. החל משנות הארבעים של המאה הקודמת נעשה שימוש נרחב בחומרים אלה. במהלך השנים נרשמו לא מעט הצלחות, גם במקרים שבהם טופלו חולים שהמחלה הגיעה אצלם לשלבים מתקדמים.

תוצאות מבורכות ותופעות לוואי

לצד התוצאות המבורכות והרצויות של הטיפולים הכימותרפיים, מופיעות לעיתים מזומנות תופעות לוואי בלתי רצויות. עם התופעות השכיחות ניתן למנות בחילות והקאות המופיעות במקרים מסוימים מייד עם תום הטיפול או זמן קצר אחריו. במקרים אחרים מופיעות הבחילות מספר שעות אחרי תום הטיפול.

תופעות לוואי נפוצות אחרות הן עייפות ולאות קיצוניים, כאבים כרוניים ונשירת שיער חלקית או מלאה. גם תופעות אלה חייבות להיות מטופלות.

טיפולים תרופתיים, טיפולים אסתטיים וסוגי טיפול אחרים

תופעת הבחילות וההקאות מטופלת באמצעים תרופתיים שונים. נכון להיום קיימות מספר תרופות שאת חלקן מחדירים לגוף באמצעות נוזל וחלקן האחר ניתן למטופלים בצורת קפסולות. חלק מהתרופות נועדו למנוע מראש את הבחילות והן ניתנות לפני תחילת הטיפול או במהלכו. חלקן נועדו לטפל בבחילות שנוצרות לאחר הטיפול.

גם הטיפול בתופעות אחרות יכול להעשות בעזרת תרופות. ואולם במקרים רבים הוכח שבנוסף לאלה חייב המטופל לבצע שינויים באורח החיים שלו, שיסייעו לו להתמודד טוב יותר עם התופעה. המדובר בסדר יום מותאם ליכולותיו של החולה יחד עם טיפולים בדמיון מודרך, יוגה ומדיטציה. מטרתם של הטיפולים הללו היא לנתק את המטופל מבחינה נפשית מהכאב.

סוג אחר של טיפול הוא מציאת חלופה אסתטית שתסייע לחולה להתמודד עם מצבו החדש. נשים רבות מתאימות לעצמן פאות וגברים רבים משנים את צורת הלבוש ומתאימים אותה למצבם החדש. המדובר בטיפול העוזר לשיפור הדימוי העצמי של המטופל ומסייע לו להתמודד טוב יותר עם קשיי היום יום.

בחלק ניכר מהמקרים מדובר בשילוב של מספר טיפולים, כשהמטרה שלהם היא שמירה על בריאותו של המטופל ומניעת ההידרדרות במצבו הנפשי. שני אלה יחדיו מגדילים את סיכויי המטופל לסיים את הטיפולים בהצלחה.


 
אודות המחבר
המאמר הודפס מאתר portal-asakim.com - אתר מאמרים עסקיים ומקצועיים
http://www.portal-asakim.com/Articles/Article38486.aspx