מתי עולה צורך בעוזרת בית?
כיום, נשים רבות בוחרות לפתח קריירה עצמאית או שהן נוטות לעבוד שעות רבות מחוץ לבית. במקרים כאלו, מתעורר צורך בעוזרת בית. מצב נוסף בו נהוג להעסיק עוזרות בית הוא לאחר לידה. בחודשים הראשונים לאחר הלידה, היולדת עייפה מדי מכדי לדאוג לארגון השוטף של הבית, ובעיקר היא מתקשה לנקות באופן יסודי את הדירה. המצב דומה בחודשי ההריון המתקדמים אז גם מקובל להעסיק עוזרות בית.
היכן ניתן למצוא עוזרות בית טובות?
ההגדרה מיהי עוזרת בית "טובה" אינה חד משמעית ואולי אפילו דורשת ניסוח מחודש. כך או כך, כאשר מחפשים עוזרת בית טובה, מתייחסים למספר פרמטרים וביניהם: אמינות, יעילות והוגנות. בכדי למצוא עוזרות בית אשר יעמדו בכל הציפיות ניתן לפעול במספר דרכים עיקריות:
- פנייה לחברת כוח אדם העוסקת בהשמת עוזרות בית
- מענה למודעה המפורסמת באמצעי התקשורת השונים ובכללם לוח המודעות השכונתי
- פרסום מודעת דרושים בה מפורטים מאפייני המשרה
- פנייה לחברות או שכנות המעסיקות אף הן עוזרות בית, או במילים אחרות "מפה לאוזן".
מהו שכרה של עוזרת בית?
החוק אינו קובע שכר קבוע לגבי העסקת עוזרות בית, אך הוא מגדיר כי חובה לשלם לפחות שכר מינימום. עם זאת, שכרן של עוזרות בית גבוה בהרבה ומתחיל מ-35 ש"ח ומעלה לכל שעה. השכר משתנה מאזור אחד למשנו, מאופי והיקף העבודה, מספר השעות השבועי והוותק של עוזרת הבית.
האם עוזרות בית זכאיות לתנאים סוציאליים ומי דואג לכך?
מרגע העסקת עוזרות בית בעל הבית הופך להיות מעסיק לכל דבר ולפיכך מוטלת עליו החובה לשלם לעוזרות תנאים סוציאליים מלאים ובכללם: תלוש משכורת, דמי ביטוח לאומי, ימי מחלה וחופשה, פנסיה, הבראה, פיטורין ועוד. בעל הבית מחויב לשלם גם נסיעות אלא אם כן הוסכם אחרת בינו לבין עוזרת הבית. לעומת זאת, כאשר מעסיקים עוזרת בית דרך חברת השמה, התהליך פשוט בהרבה שכן חברת ההשמה היא זו שמחויבת לדאוג לרישום עוזרות הבית, להפרשת כספים לביטוח הלאומי ולפנסיה, לתשלום הפרשי שכר במידת הצורך, וכיוצא בזה. אי עמידה בחובות אלו עלולה לגרור תביעות וקנסות ועל כן יש לטפל בכך במהירות האפשרית.