האופציה – מבוא, ד"ר איתמר כוכבי – עורך דין, רואה חשבון וכלכלן.
מחבר הספר: "רווחה בעולם קפיטליסטי" Welfare in a Capitalist World,
אשר יצא לאור בהוצאת ספריית גלובס.
מהי אופציה?
במרבית המקרים מדובר על אופציה למניה (מניה לפי סעיף 1 לחוק החברות: "אגד של זכויות בחברה הנקבעות בחוק ובתקנון").
אופציה היא חוזה בין 2 צדדים במסגרתו מעניק כותב האופציה קרי המציע לרוכש האופציה קרי הניצע, זכות לרכוש או למכור נכס כלשהו (במקרה זה-מניה) תמורת מחיר מסוים קבוע מראש (להלן: מחיר המימוש) במועד המוסדר במסגרת החוזה (להלן: מועד המימוש).
למעשה האופציה למניה, היא החזקה של נייר המאפשר להפוך אותו למניה של החברה, בזמן ובתנאים שהוגדרו מראש גם אם ערך המניה עלה.
אופציות לא ניתנות רק במקום העבודה אלא גם בבורסה כתוספת לחבילת ההנפקה שהחברות שמגייסות כספים מן הציבור מציעות למשקיעים.
מתי כדאי לממש את האופציה?
אופציה מממשים כאשר היא "בתוך הכסף", לאמור כאשר מחיר המניה של החברה גבוה ממחיר המימוש של האופציה (המחיר שישלם הרוכש) אז האופציה היא "בתוך הכסף" וכדאי לממשה, המימוש הוא קנייה של המניות לכן התשלום הולך להון העצמי של החברה.
השינוי בשיעור האחזקה של שאר בעלי המניות
כן. במקרה שאופציות הופכות למניות, נכנסות עוד מניות ויש "דילול" של שאר בעלי המניות, לאמור נתח המניות של בעלי המניות ביחס לכלל המניות קטן.
האם אפשר למכור ולקנות אופציות?
כאשר החברה אינה נסחרת בבורסה מימוש האופציות מקנה למחזיק בהן רק דיבידנדים, אלא אם כן החברה מנפיקה את עצמה בבורסה ואז המניות הופכות לסחירות וניתן למכרן ככל מניה סחירה אחרת בשוק. האופציות מחליפות ידיים במחירים הנקבעים לפי ההיצע והביקוש בשוק.
מדוע חברות מחלקות אופציות? היתרונות אל מול החסרונות
יתרונות: אופציות מהוות במקרים רבים תמריץ לעובדי החברה או למנהליה כמענה לבעיית הנציג. בנוסף נוצרת זהות אינטרסים עם החברה, ביטחון בחברה, יציבות במקום העבודה וצמצום התנהגות לא אתית. בנוסף, על ידי פיזור האופציה על פני כמה שנים, החברות מונעות את עזיבתם של מנהלים טובים או נושאי משרה אשר רוצים שיישארו לטווח ארוך.
סיבה נוספת לחלוקת אופציות: בגיוס כסף בשוק ההון, בנוסף לאגרת חוב החברה מעניקה למשקיעים מעט אופציות בחינם כדי למשוך את אותם משקיעים לרכוש את איגרות החוב (על ידי הסיכוי לרווח עתידי על ידי מימוש האופציה). בנוסף בשוק הישראלי המאופיין בבעלי מניות שליטה מרכזיים עולה חשש שההנהלה תציית באופן עיוור לרצון בעל השליטה, בעל שליטה שמעניק אופציות להנהלה מעין מתחייב להימנע מכל פעולה שתפגע בטובת הציבור באמצעות ההנהלה שלו, שכן מנהלים המתוגמלים באופציות ייפגעו בעצמם מצעד שלטובת בעל השליטה ולא לטובת החברה או בעלי מניות המיעוט, ויהיו הראשונים גם להבין את חומרת הפגיעה.
חסרונות: דילולם ולהפחתת זכויות ההון של שאר בעלי המניות הקיימים. בנוסף התנהגות פסולה של בעלי האופציה, שכן הם עשויים לנקוט במדיניות של זהירות יתר מחשש לירידה בערך המניה או מצד שני, דווקא לנקוט בהחלטות בעלות סיכון רב בתקווה כי ערך המניה יעלה.
בשוק הישראלי, אפוא, החשש ממאמץ-חסר של ההנהלה, ומפעילות בזבזנית שלה על חשבון כלל בעלי המניות, אינו חשש ממשי הודות לפיקוח בעל השליטה.
הכותב: ד"ר איתמר כוכבי, הינו מרצה בפקולטה הנדסת תעשייה וניהול בטכניון בחיפה כ-16 שנה, בקורסים חשבונאות ניהולית מתקדמת ובקרת עלויות. ד"ר מהפקולטה למשפטים באוניברסיטת חיפה. במקצועו רואה חשבון וכלכלן (כ-21 שנה) , וכן עורך דין. בעל משרד עריכת דין (רואה חשבון), בקריית הממשלה בחיפה. תחום התמחותו דיני מיסים, משפט מסחרי ודיני עבודה. מחבר הספר: "רווחה בעולם קפיטליסטי" Welfare in a Capitalist World, אשר יצא לאור בהוצאת ספריית גלובס.
|