רירית הרחם חשופה לסוגים שונים של הפרעות אחת מהמחלות הנפוצות היא מחלת האנדומטריוזיס.
אנדומטריוזיס הינה מחלה גניקולוגית הנחשבת למחלה דלקתית והינה מחלה כרונית.
במחלה זאת, תאי רירית הרחם נמצאים מחוץ לרחם ובעיקר באזורי איברי הרבייה והאגן.
במקרים נדירים רקמת רירית הרחם עלולה לנדוד ולהגיע לאזורים רחוקים מהאגן כגון, הריאות או המוח.
אנדומטריוזיס פוגעת בעיקר בנשים בגילאי 25 עד 45, נכון לעכשיו אין עדיין תרופה או פתרון חד משמעי למחלה זו. על פי נתונים סטטיסטיים שפורסמו בשנים האחרונות כ-15 אחוז מכלל הנשים בגילאי הפוריות סובלות ממחלת אנדומטריוזיס.
הגורמים למחלת אנדומטריוזיס
הגורמים למחלה זאת אינם חד משמעיים, יחד עם זאת, מחקרים רבים אשר התקיימו בנושא, מראים כי נשים שעדיין לא חוו הריון או נשים הנוטות לקבל וסתות קצרות וכבדות, מצויות בסיכון גבוה יותר ללקות במחלה. מחקרים אף הראו שיש קשר בין תורשה לבין התפרצות המחלה. נשים הנוטלות גלולות נגד היריון הינן בעלות סיכון נמוך יותר לקבל את המחלה.
תסמיני המחלה
קיימים תסמינים שונים אשר עלולים לעלות חשד שמדובר באנדומטריוזיס ובין היתר: כאבים בזמן הווסת, כאבים בזמן קיום יחסי מין, כאבי אגן, בחילות, בעיות פוריות, הפרעות במערכת העיכול ועוד..
הבעייתיות הגדולה של המחלה היא שניתן לאבחן אותה רק באמצעות לפרוסקופיה או נטילה של דגימה, לכן, במקרים רבים המחלה מאובחנת בשלב מאוחר, אחרי שכבר התפתחה לציסטות אשר מדממות ועלולות לגרום להפרעות נוספות.
טיפול באנדומטריוזיס
אופן הטיפול במחלת אנדומטריוזיס יהיה תלוי במצב הכללי של המטופלת, בתלונות שלה ובממצאי הבדיקות. הטיפול במחלה כולל בין היתר שילוב בין טיפולים תרופתיים, ניתוחים שייעודם הסרת מוקדי המחלה ועוד..
קיימים גם מגוון טיפולים שהרפואה המשלימה מציעה להקלה בסימפטומים של אנדומטריוזיס.