למרות שלעתים קל להסתכל על הספקים כעל אסופה של תחמנים שמנסים לסחוט את הארגון, ברוב המקרים המצב אינו כזה. הגישות המתקדמות כיום בנושא ניהול ספקים רואות בספק שותף לדרך ולא אויב. ככל שאיש הרכש האמון על ניהול ספקים יפגין יותר אמון וכבוד כלפי ספקיו, לא יתעמר בהם ולא ישלח אותם להזיע לחינם, כך הוא יקבל בחזרה שותפים נאמנים לדרך שיעשו הכול על מנת לעמוד בלוחות הזמנים, ללא תירוצים ובעלויות הוגנות. תחמנים ורמאים תמיד היו ותמיד יהיו, אך רוב הספקים הם אנשים נורמטיביים שמעוניינים להרוויח את לחמם בדרכי יושר. במאמר הבא נדבר על ניהול ספקים ועל הצורך לבחור בכמות קטנה של ספקים שכל אחד מהם מייצר הרבה מוצרים, מאשר לבחור בכמות גדולה של ספקים וקבלני משנה, שכל אחד מהם מייצר מעט חומרי גלם או מספק מגוון מועט מדי של שירותים. כמו כן נדבר על תהליך בחירת הספקים והליך המיון והסיווג שמאפיין אותו.
עדיף להשתמש בשירותי ספקים גדולים שמייצרים הרבה פריטים
ניהול ספקים נכון דורש צמצום של מאגר הספקים שהארגון מנהל באופן ישיר. זה מחייב את החברה לקבל החלטה אסטרטגית על שימוש במעט ספקים אשר מייצרים "מכלולים שלמים" במקום לנהל ספקי משנה רבים, שמייצרים חלקים בודדים ותתי מכלולים. במילים אחרות כדאי להשתמש בשירותיהם של "ספקי סופרמרקט" עם מגוון גדול של פריטים שבהם הארגון מעוניין, במקום ספקי נישה שמנהלים כמות מעטה של מוצרים. ההחלטה לצמצם את מספר הספקים מחייבת את הארגון להגדיר מחדש את חזונו התפעולי ואף את יעדיו האסטרטגיים בנושא ניהול ספקים.
בחירת ספקים
על מנת ליצור רשימה מצומצמת של ספקים שמספקים הרבה מוצרים או שירותים ובאופן איכותי, צריכה מחלקת הרכש או איש הרכש בארגון לסווג את הספקים ואת המוצרים, וכמו כן למיין את כול ההתקשרויות לפי חשיבותן לארגון.
סיווג הספקים יתבצע באמצעות קטגוריות כגון - תחומי הפעילות, אופי הפעילות, עמידה בדרישות האיכות, שיוך גיאוגרפי ועוד.
סיווג המוצרים אפשרי לפי סיווג המוצר כקריטי או לא קריטי, מורכבות הייצור שלו והיקפי הייצור הצפויים שלו.
המאמר נכתב ביוזמת חברת Dreamview העוסקת בתחום בניית אתרים ו קידום אתרים