לאחרונה התפרסם בכלי התקשורת מקרה מזעזע. בניין שקיבל אישור אכלוס (טופס 4), אישור שנועד להצביע על כך שמדובר על מבנה שמוכן לקלוט דיירים ושהוא בטוח לשימוש, התברר כמבנה מסוכן. המקרה האמור, שבו התמוטטו מרפסות בבניין חדש לחלוטין, הינו דוגמא קיצונית למצב שבו הקבלן זלזל, לכאורה, בהוראות החוק וגם הרשויות המקומיות האמונות על מתן אישור האכלוס לא ביצעו פיקוח מתאים.
למרות שהעובדות נתונות כרגע עדיין בחקירה וטרם נקבעה אשמה פלילית כזאת או אחרת, דבר אחד בטוח - רוכשי הדירות לא יכולים לישון בשקט. למרבה המזל - למצב כזה קיים פתרון פשוט - לא נכנסים לדירה חדשה בלי לבדוק אותה באופן מקצוע באמצעות חברה של בדק בית.
מתקנים את הליקויים
הדוגמא שציינו למעלה, שבה ליקויי בניה מהותיים הביאה להתמוטטות של מרפסות בבניין חדש, איננה נפוצה. מרבית הדירות החדשות בישראל נבנות על פי תקנים מחמירים, תקנים שהתפתחו במהלך השנים ושכוללים כיום התייחסות למצבים של רעידות אדמה, מתיחות ביטחונית, בטיחות מפני התחשמלות ועוד. למרות שמדובר במקרה קיצון, הוא מייצג נאמנה הרבה יותר מקרים שבהם מתקיימים ליקויי בנייה אחרים, שאמנם אינם מסכני חיים אבל גם הם מעצבנים ומרגיזים.
ליקויי בתחום האטימות והנזילות, ליקויים ברשת החשמל, אי עמידה בהסכם אודות המפרט הטכני, שינויים שמבוצעים שלא בהתייעצות או בהודעה ללקוחות - כולם מהווים בעיה מבחינת הלקוח. כאשר חלק מהליקויים הללו צפויים להתגלות רק כעבור שנים וכאשר חלק מהם עשויים לגרום למורת רוח משמעותית ללקוחות ולירידה בערך הדירה, חשוב לדעת שרוכשי הדירות זכאים לקבל את מלוא התמורה עליה שילמו.
מדוע כדאי להיעזר בחברה מקצועית
חברה מקצועית לבדיקת ליקויי בניה מסוגלת להגיש ללקוח, על פי דרישה, דוח מפורט אודות הליקויים, דרך תיקונם וההוצאות הכרוכות בכך. דוחות כאלה יכולות לשכנע כל קבלן לבצע את התיקונים הדרושים ובמקרה הצורך - לפנות לעזרת הערכאות המשפטיות. בשנים האחרונות הלכו ורבו הדוגמאות שבהן ביצוע קבלנים תיקונים לאור נתוני דוח של בדיקה מקצועית, לעיתים לאחר התדיינות בבית המשפט. לכן, לרוכשי הדירות לדעת שגם אם הם כבר נכנסו לדירה ובוודאי אם המבנה טרם אוכלוס - כדאי לערוך את כל הבדיקות הנדרשות.