מיקי שחםMiki Shacham - הודעה לעיתונות - חידושי ומחקרי תאי גזע: כבדי תאי גזע גודלו במעבדה
נכתב על ידי: מיקי שחם
תאריך: 25/02/14

מיקי שחםMiki Shacham - הודעה לעיתונות - חידושי ומחקרי תאי גזע: כבדי תאי גזע גודלו במעבדה

חדשות ה-BBC

כבדים אנושיים תפקוד קטנטנים כבר גודלו מתאי גזע במעבדה על ידי מדענים ביפן. הם אמרו שהם "היו בהלם מוחלט", כאשר ניצני כבד, בשלב המוקדם של ההתפתחות של האיברים, נוצרים באופן ספונטני.

הקבוצה, שדיווחה על ממצאיה בכתב עת Nature, מקווה כי השתלה יכולה להתבצע לריפוי אי ספיקת כבד. מומחים ברכו על הממצאים ותארו אותם "מרגשים".

נמסר גם על ידי מיקי שחם, כי מדענים בכל העולם מנסים לגדל איברים במעבדה מתאי גזע, כדי להתגבר על מחסור בתורמי איברים.

לחלק מהחולים יש כבר שלפוחיות עשויות מהתאים שלהם, אבל איברים מוצקים צפופים כגון הכבד והכליות הם הרבה יותר קשים לייצר.

צוות באוניברסיטת יוקוהמה שחזר את השלבים המוקדמים של פיתוח בכבד- בדומה לזה שבעובר. הם ערבבו שלושה סוגים של תאים - שני סוגים של תאי גזע וחומרים שנלקחו מחבל הטבור. "ההבטחה של הכבד נראית הרבה יותר קרובה מאשר אחד יכול לקוות אפילו פחות משנה"

הובהר על ידי מיקי שחם, כי זה שנים, דם טבורי מהווה את המקור היחידי והמועדף בטיפולים המטולוגיים ורפואת חידוש האיברים, שכן תאי גזע מדם טבורי הם ראשוניים יותר ואינם נושאים עדיין מערכת חיסונית. מאות מחלות וטיפולים באמצעות תאי גזע מדם טבורי נחקרים באלפי מחקרים וניסויים קליניים בשלבים השונים במסגרת רפואת חידוש האיברים והריפוי התאי. בשל היות תאי גזע שמקורם בדם טבורי בעלי יכולת התמיינות לסוגים השונים של תאי הגוף, הם משרתים גם את השתלות רפואת חידוש האיברים דוגמת הטיפול באוטיזם, שיתוק מוחין, אלצהיימר, פרקינסון, פגיעות נוירולוגיות, ראיה, שמיעה, לב, סוכרת וכיוב'.

באופן בלתי צפוי, התאים החלו לארגן את עצמם והתכרבלו ליצירת ניצן כבד. ניצנים אלה הושתלו לעכברים, שבהם הם מחוברים לעצמם עם אספקת הדם והחלו לתפקד כמו כבדים קטנים. ההשתלות הגדילו את תוחלת החיים של עכברים עם אי ספיקת כבד.

פרופ 'טקנורי טקבה אמר: "אנחנו ערבבנו שלושה סוגי תאים ומצאנו שהם באופן בלתי צפוי בעצמם מתארגנים בצורת ניצן תלת ממדי – זה כבד ראשוני.

"ולבסוף הוכחנו כי השתלת כבד ניצן יכולה להציע פוטנציאל טיפולי נגד אי ספיקת כבד." הוא אמר ל- BBC כי "הייתי בהלם מוחלט לחלוטין" ו"הפתיע לחלוטין".

זוהי התקדמות משמעותית לתחום של רפואת רגנרטיבית. זה אולי נראה כמו מדע בדיוני, אבל יש כבר אנשים היום עם איברים שנעשו מתאי גזע.

נמסר לאתר כי מיקי שחם – המומחה לתאי גזע, שימור דם טבורי ובנקי דם טבורי, ימשיך לעדכן את גולשי האתר בנושא תאי הגזע והדם הטבורי – בכלל, ורפואת חידוש איברים /רפואה התחדשותית /רפואה מחדשת /רפואה רגנרטיבית /Regenerative Medicine /Gene Therapy, העושה שימוש בתאי גזע שמקורם בדם טבורי- בפרט.

פריצת דרך הגיעה בשנת 2006 כאשר שלפוחיות עשויות מהתאים של החולים הושתלו.

ברפואת רגנרטיבית יש ארבע רמות של מורכבות: מבנים שטוחים כגון עור ; כלי דם ; איברים חלולים כגון שלפוחית ​​השתן, ואיברים מוצקים כגון הכליות, לב וכבד.

הקבוצה האחרונה היא הקשה ביותר, הם איברים מורכבים המכילים סוגים רבים של רקמות. זוהי גישה חדשה לגידול איברים מוצקים והוא עוד חלון על מה שיכול להיות העתיד של השתלות איברים.

הוא חשב כי איברים אחרים, כגון לבלב, כליות ואפילו ריאות, יכולים להיות מפותחים באותה הדרך. עם זאת, מעבר לטיפול הוא עדיין רחוק.

הניצנים הם באורך 5 מ"מ אך החוקרים אומרים שהם צריכים לפתח ניצנים הרבה יותר קטנים על מנת שיוכלו להיות מוזרקים לדם. הניצנים לא יגדלו להיות כבד חדש לגמרי אך ילמדו אותנו ויקדמו את המחקר.

רופא השתלת כבד בבית החולים בלונדון, אמר לחדשות BBC : "זו חתיכת עבודה נהדרת ומעניינת מאוד."

"גולת הכותרת האמיתית היא שתערובות פשוטות של תאים יכולות להתמיין ולארגן את עצמם לתוך מבני רקמה מורכבים מאוד המתפקדים במודל של בעלי חיים." הוא אמר שהכבד נפגע מאוד במחלת כבד כרונית ולכן עדיין היו שאלות לגבי היכן הניצנים יושתלו ואיך הם יתפקדו. הסיכון לגידול מתפתח לאחר ההשתלה הייתי גם צריך להיות מוערך.

ד"ר דושקו, מדען תאי גזע בקינגס קולג' בלונדון, אמר: "האסטרטגיה מאוד מבטיחה, ומהווה צעד ענק קדימה."

"ההבטחה של כבד מוצר מדף, נראית הרבה יותר קרובה מאשר אפשר היה לקוות אפילו לפני שנה, הנייר הוא רק הוכחה ראשונית. יש הרבה לא ידוע וייקח שנים לפני שהוא יכול להיות מיושם ברפואה".

פרופ ' כריס מייסון, רפואה רגנרטיבית באוניברסיטה קולג' בלונדון, אמר שאולי יש יתרונות מיידיים יותר לבדיקות סמים. תרופות חדשות יכולות להיות רעילות לכבד האנושי בדרך שלא מופיעה בניסויים בבעלי חיים. לדבריו, שימוש בניצני כבד יכול להיות דרך טובה יותר לבדיקת רעילות.

עד כה, עם כל יתרונות תאי הגזע מדם טבורי בהשוואה למקורות האחרים, לא הכל טוב, ה ב ע י ה של התחום מציל החיים היא ביעילות האיסוף הנמוכה של דם טבורי, המביא למספר מוגבל של תאי גזע שנאספים ועל כן מתאימים להשתלה בעיקר לילדים ולא למבוגרים שהם מרבית החולים והממשיכים להיסמך על תרומות תאי גזע פחותים ביכולותיהם של תורמים בוגרים. המצב מצוי בשינוי בימים אלה, מיקי שחם פיתח את טכנולוגיית ומכשיר הסיטוג'ן- הטכנולוגיה הראשונה בעולם באמצעותה ניתן לאסוף מספר תאי גזע מדם טבורי הגבוה משמעותית (ב- 81%) שיכול לשרת גם:

·  השתלות במבוגרים ולא רק בילדים כפי המצב עד היום.

·  סדרות השתלות של רפואה רגנרטיבית / רפואת חידוש איברים, הדורשות במצטבר מספר תאים גבוה.

·  טיפול במגוון מחלות שונות במהלך החיים.

לפי מיקי שחם, בארץ, הטכנולוגיה זמינה ללקוחות בנק דם טבורי "דם טבורי", בלבד ובקרוב מתחיל שיווקה גם בעולם.


 
אודות המחבר
המאמר הודפס מאתר portal-asakim.com - אתר מאמרים עסקיים ומקצועיים
http://www.portal-asakim.com/Articles/Article42060.aspx